NHTSA istražuje Teslu zbog problema sa upravljanjem modela 3 i modela Y

Desetak prijava vozača navelo je Nacionalnu upravu za bezbednost saobraćaja na putevima da otvori istragu.

PCPress.rs Image

Oko 280.000 vozila obuhvaćeno je ovom istragom

NHTSA istražuje Teslu nakon desetak izveštaja o modelima 3 i modelu Y proizvedenim 2023.godine zbog problema sa upravljanjem. Agencija je otvorila preliminarnu procenu (PE) nakon što su vozači tvrdili da nisu imali mogućnost da upravljaju svojim vozilom i u nekim slučajevima su izgubili servo upravljanje.

“Pet izveštaja ukazuje na nemogućnost upravljanja vozilom. Sedam dodatnih izveštaja navodi gubitak servo upravljanja koji je doveo do povećanog napora da se vozilo kontroliše”, saopštila je NHTSA. „Preliminarna procena je otvorena da proceni obim, učestalost, proizvodne procese i ozbiljnost povezane sa ovim stanjem.

U vezi sa ovim incidentima nisu prijavljeni smrtni slučajevi ili povrede ljudi. Međutim, jedan slučaj je doveo do sudara i požara. Oko 280.000 vozila obuhvaćeno je istragom, što bi moglo rezultirati još jednim opozivom.

Ovo nije prvi put da NHTSA razmatra bezbednosna pitanja vezana za Teslu. U martu, agencija je otvorila odvojenu istragu nakon izveštaja o otpadanju volana sa Model Y. Kompanija je takođe privukla pažnju Ministarstva pravde. Tesla je u januaru potvrdila da je Ministarstvo pravde zatražilo dokumente u vezi sa Teslinim autopilotom i funkcijama potpune samovožnje.

Pročitajte i:  Teslin profit je blago poboljšan 

U međuvremenu, prošlog meseca, Tesla je dobrovoljno opozvala više od 1.300 vozila modela S, X i Y koji su proizvedeni ovde ove godine zbog problema sa kamerama. Kompanija je saopštila da problem „može dovesti do nemogućnosti korišćenja određenih aktivnih sigurnosnih funkcija, uključujući automatsko hitno kočenje, upozorenje na sudar i asistenciju pri kretanju u traci, bez obaveštavanja vozača o njihovoj nedostupnosti.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,