Acer Nitro 5 AN517-54: I posao i rad

Veoma je lako vizuelno upečatljivu Acer Nitro seriju računara identifikovati kao gejming uređaje. Međutim, pokazuje se da ovi laptopi nisu samo namenjeni onima koji žele da se igraju po ceo dan – štaviše, i te kako mogu da posluže kao desktop replacement, odnosno za ozbiljan posao. Uz relativno odmerenu cenu za računar ovakve snage i mogućnosti, dobra prođa je praktično zagarantovana!

PCPress.rs Image

Gejming s merom

Nitro serija računara kompanije Acer već je dobro poznata kao gejming serija pristojne cene, a u istom ritmu tajvanska kompanija nastavlja i u aktuelnoj generaciji. Gejming DNK se vidi već na prvi kontakt – atraktivno crno kućište sa crvenim detaljima veoma je upadljivo, a posebno kada se računar uključi pa se time aktivira i pozadinsko osvetljenje crvene boje. U kombinaciji s velikim otvorima za hlađenje koji su urađeni u stilu avionskih mlaznjaka, sve deluje veoma pompezno.

PCPress.rs Image

No, čim počnete da radite na ovom računaru, shvatate i druge upotrebne vrednosti. Njega karakteriše pre svega veoma snažan hardver, u kombinaciji s velikim ekranom. IPS ekran dijagonale 17 inča, Full HD rezolucije, nudi odziv od 144 Hz, što je veoma ugodno i za igranje i za rad, što zbog veće površine, što zbog veoma odzivnog sistema, čemu svakako doprinosi i snažan hardver. Naime, Nitro pogon čini snažni osmojezgarni Intel Core i7-11800H procesor, koji radi u rasponu od 2,3 GHz do 4,6 GHz. Dobrim performansama doprinose 16 GB DDR4 memorije, kao i brzi Samsung NVMe SSD kapaciteta 512 GB. Acer isporučuje i sve što je potrebno ukoliko želite da ugradite još neki disk, što toplo pozdravljamo.

Pročitajte i:  ASUS ROG Zephyrus G16 GU605: Snaga za poneti

PCPress.rs Image

Pomalo paradoksalno, Nvidia RTX 3050 grafika nije baš naročito izdašna kada je igranje u pitanju. Spada u sporije modele, raspolaže sa 4 GB GDDR6 memorije i lepo će poslužiti za neke nezahtevne naslove (čemu pomaže i niža rezolucija ekrana), ali neće se naročito pokazati u najzahtevnijim igrama. No, zato će sjajno poslužiti za neke ozbiljne poslove koji se oslanjaju na CUDA procesore i hardversku akceleraciju sadržaja, poput modeliranja, grafike i slično, što nas vraća na našu priču da je ovo zapravo veoma zgodna mašina za kreatore sadržaja.

PCPress.rs Image

Čitav spektar konekcija je solidno pokriven, a konkretne specifikacije možete videti u priloženoj tabeli, uključujući i podršku za bežična povezivanja. Kada je materijal u pitanju, laptop je izrađen od plastike natprosečnog kvaliteta i predstavlja dobar balans ekonomične i snažne mašine. Tačped i tastatura su prilično udobni u svakodnevnom radu, što je u neku ruku i očekivano. Takođe bismo istakli i veoma korektne zvučnike.

PCPress.rs Image

Ekonomična nerazuzdanost

Ekonomičnost se odražava i u smislu odsustva operativnog sistema, tako da na ovom računaru nećete pronaći Windows u bilo kom izdanju. S druge strane, reč je o kompromisu koji će jedna grupa korisnika toplo pozdraviti. Iz NitroSense kontrolnog softvera lako ćete upravljati osnovnim parametrima rada računara i prilagođavati ga svojim potrebama uz par klikova, a ovo je istovremeno odlično mesto na kome možete dobiti dodatne informacije o funkcionisanju samog računara. Baterija kapaciteta 90 Wh sasvim sigurno obezbediće osmočasovnu autonomiju ukoliko uređaj ne opterećujete previše.

Pročitajte i:  ASUS ROG Zephyrus G16 GU605: Snaga za poneti

PCPress.rs Image

Sve u svemu, reč je o veoma korektnom laptopu koji definitivno ima svoj karakter. Iako Nitro asociramo s gejmingom, CPU-GPU balans ovde preteže na CPU stranu, tako da bismo ga preporučili prevashodno osobama kojima je potreban snažan računar, udoban u svakodnevnom radu, na kome će se katkad i poigrati. Acer je uspeo da kreira takvu mašinu da ne bismo pogrešili kada bismo kao njen glavni kvalitet opisali univerzalnost, pre nego gejming sposobnosti. Možda je to u neku ruku i bolje, jer će pogađati potrebe još šireg kruga potencijalnih kupaca. Svakodnevni rad, multimedijalno uživanje, pomalo gejming – ko to ne bi voleo? Svestrani snagator, za svaku priliku.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: acer.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

1 thoughts on “Acer Nitro 5 AN517-54: I posao i rad

  • 17. 04. 2022. at 21:13
    Permalink

    Veliki pozdrav Filipe! Hoće li se kutak ikada obnoviti?

Comments are closed.