BIZIT plus

Administratorima tri piratska sajta preti zatvorska kazna i 560 miliona dolara odštete

Suđenje četvorici muškaraca (osnivač i tri investitora) koji su povezani sa tri nekada popularna piratska sajta, otpočelo je 8. aprila u Mursiji, u Španiji. Jedan sajt je ranije označen kao „ozloglašeno tržište“ od strane američke vlade. Tužilaštvo traži zatvorske kazne u ime grupe koju čine članovi iz industrije zabave koji takođe traže i više od pola milijarde dolara odštete.

PCPress.rs Image

Iako postoji na stotine piratskih sajtova širom Evrope, relativno malo administratora zaista dođe do sudnice. To se ne može reći za četvorku koja je ranije bila povezana sa nekad veoma popularnim, ali sada već neaktivnim piratskim sajtovima SeriesYonkis, PeliculasYonkis i VideosYonkis (u prevodu: zavisnici od serija, filmova, i video zapisa). U igri su potencijalne zatvorske kazne zajedno sa zahtevima za odštetu u iznosu većem od pola milijarde dolara.

Optuženi Alberto Garcia Sola je vlasnik kompanije koja se zove Poulsen SL, koja je očigledno imala vlasništvo nad ovim sajtovima. SeriesYonkis i PeliculasYonkis prodati su kompaniji Burn Media u aprilu 2011. za iznos od 610.000 evra. Optuženi Alexis Hoepfner, vlasnik Burn Media, navodno ih je ponovo prodao 2014. godine. Međutim, u međuvremenu, Hoepfner je uspeo da postigne izuzetno lukrativan dogovor sa španskom produkcijskom kućom i direktnim konkurentom Netflix-a u Španiji, Filmin, te je Burn Media stekla 23% udela u Filmin-u, pod uslovom da piratski linkovi na sajtovima budu zamenjeni drugim linkovima, koji bi usmeravali korisnike na legalne sadržaje.

Pročitajte i:  Nintendo tuži kreatore Yuzu Switch emulatora za pirateriju

severna koreja hakeri

Publico, španski onlajn medij, izveštava da su optuženi Jordi Tamargo i David Martinez bili Hoepfnerovi partneri, i da je svaki od njih, navodno, pribavio korist u iznosu od 175.000 evra za učešće u dogovoru oko kupovine Yonkis sajtova. Najveći deo dokaza na kojima se slučaj zasniva prikupili su lokalna filmska grupacija (EGEDA) i Španska anti-piratska federacija (FAP) koja zastupa interese članica Američke filmske asocijacije (MPAA), uključujući Paramount, Sony, Universal, Walt Disney, i Warner Bros.

EGEDA, prema proračunima Publica, traži odštetu u ukupnom iznosu od 546 miliona evra – oko 199 miliona od Sole, 318 miliona od Hoepfnera i po 14,3 miliona ponaosob od Tamarga i Martineza, dok FAP traži oko 9,5 miliona evra od sve četvorice. Iako postoji mogućnost da Tužilaštvo ograniči odštetni zahtev na maksimalnih 170 miliona evra, optuženima preti zatvorska kazna do četiri godine.

PCPress.rs Image

SeriesYonkis, PeliculasYonkis i VideosYonkis ne funkcionišu kao piratski sajtovi već neko vreme, tačnije od 2014. godine, kada su kao rezultat pregovora u pravnom sporu sa FAP-om prestali da linkuju piratizovane sadržaje. Međutim, samo nekoliko nedelja pre zaključenja pomenutog dogovora, sajt SeriesYonkis obeležen je kao „ozloglašeno tržište“ od strane američke Vlade. Godinu dana nakon toga ovo „obeležje“ je uklonjeno kao rezultat „dobrog ponašanja“ ovog sajta, međutim to, po svemu sudeći, neće olakšati situaciju optuženima.

Pročitajte i:  EU kažnjava Apple sa skoro 2 milijarde dolara

Izvor: TorrentFreak

Facebook komentari: