AI glasovi preuzimaju internet

Možda nećete razmišljati o tome na ovaj način, ali verovatno stalno čujete glasove veštačke inteligencije. Kada razgovarate sa Alexom ili Siri, to je model obučen za ljudski govor da bi mogao da kaže skoro sve. Da li vam je ikada neka poznata ličnost dala uputstva na Waze-u? AI. I svaki put kada gledate TikTok i čujete taj malo preterani glas kako naglas izgovara natpise, to je AI. Apple-ov AI će vam čak pročitati ljubavni roman pre nego što odete u krevet.

PCPress.rs Image

Sistemi veštačke inteligencije postaju dobri u pretvaranju teksta u verodostojan govor na skoro svakom jeziku i skoro svakom glasu.

Očigledno, trenutno imamo mnogo debata o AI muzici, jer se glasovi umetnika koriste za obuku modela koji mogu da naprave prilično ubedljive pesme skoro svačijim glasom. To će izazvati deceniju zanimljivih sudskih slučajeva i etičkih debata, ali te iste stvari dolaze samo za tebe i mene. Kako koristimo ove alate? Kako da pričamo o njima? Da li je uopšte moguće od njih dobiti dobre, korisne, demokratizujuće stvari bez svih dubinskih lažiranja i problema? Imamo mnogo toga da shvatimo i nemamo vremena za gubljenje. Zato što je tehnologija trenutno zaista dobra i brzo postaje sve bolja.

Pročitajte i:  OpenAI: Dan kada su roboti počeli da uče kao ljudi

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,