TrendMicro

AI je loš u pričanju viceva – ali je odličan u njihovoj analizi

Jeste li čuli onu o algoritmu koji priča urnebesne viceve?

PCPress.rs Image

Google-ov PaLM je impresivna zver

Stand-up roboti, improvizovani generatori šala, sistemi reči pitanja i odgovori i android barmeni nisu uspeli nikog nasmeju. Svi ovi komičari imaju nešto zajedničko: nisu smešni. Njihove kreatori nisu krivi. Računarski humor je toliko težak, da je opisan kao sveti gral veštačke inteligencije. Iako su algoritmi odlični u praćenju formula, nedostaju im rasuđivanje, jezičke sposobnosti i kulturne reference da bi pravili efikasne šale. Google je stoga pomerio fokus algoritama sa generisanja šala na njihovu analizu. Kompanija je ove nedelje predstavila sistem veštačke inteligencije sa širokim spektrom lingvističkih veština – uključujući objašnjavanje viceva.

Nazvan PaLM (Pathways Language Model), generator teksta ima neverovatnih 540 milijardi parametara —tri puta više od GPT-3. Za razliku od OpenAI sistema, PaLM je obučen mešavinom engleskih i višejezičnih skupova podataka, koji su preuzeti sa „visokokvalitetnih“ (prema njihovim rečima) web-sajtova kao što su Wikipedia, knjige, diskusije i GitHub.PaLM je nadmašio prosečnu ljudsku inteligenciju u BIG-bench testu fokusiranom na logiku i pokazao se veštim u lingvističkim zadacima i generisanju koda. Zanimljivo je da PaLM čak može da generiše eksplicitna objašnjenja za scenarije koji zahtevaju složenu kombinaciju logičkog zaključivanja u više koraka, znanja o svetu i dubokog razumevanja jezika, objasnili su kreatori modela u postu na blogu.

Pročitajte i:  Google gasi Stadia servis u januaru

Na primer, može da pruži visokokvalitetna objašnjenja za nove viceve ​​koje se ne nalaze na vebu. Da bi bili sigurni da su nove i jedinstvene, sve šale su kreirali Google naučnici — što objašnjava zašto nisu smešni. Istraživači su zatim uneli upit „Objasnite ovu šalu“ zajedno sa naznakom kada šala počinje. Ovo se pokazalo dovoljnim da PaLM model pruži prilično impresivna objašnjenja. Ova sposobnost da se razume nešto tako lingvistički složeno kao što je humor je još jedan korak ka inteligenciji na ljudskom nivou.

Izvor: Thenextweb

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,