AI nadogradnje za povećanje prodaje računara 2024 

Pad prodaje personalnih računara će se verovatno završiti sledeće godine jer se čini da su potrošači spremni da kupuju novije računare, a potražnja za uređajima opremljenim funkcijama veštačke inteligencije dodatno podstiče tržište, kažu analitičari. 

PCPress.rs Image

„Na kraju teške godine za PC tržište, konačno postoji razlog za optimizam. Canalis očekuje da će se tržište računara vratiti na rast od 8% u 2024. pošto kupci žele da osveže računare iz ere pandemije i kada se pojave novi uređaji sa AI”, rekli su analitičari Ben Caddy i Kieren Jessop u izveštaju od 20. decembra. 

Microsoft ukida podršku za svoj Windows 10 operativni sistem 14. oktobra 2025., u skladu sa svojim normalnim 10-godišnjim životnim ciklusom podrške, „mogao bi sprečiti stotine miliona uređaja da dobiju drugi život“, rekao je Canalis, što će dodatno podstaći prodaju novijih računari. 

„Očekuje se da će ogromna i zastarela instalirana baza komercijalnih računara koja će premašiti četvorogodišnju granicu do 2024. godine zahtevati osvežavanje, što se poklapa sa hitnom potražnjom za prelaskom na Windows 11“, navodi firma za tržišno obaveštavanje IDC. Očekuje se da bi tržište računara moglo porasti za 3,4% sledeće godine od 2023. 

Pročitajte i:  Kako sakriti AI rezultate u Google pretrazi pomoću dva metoda za Microsoft Edge i Google Chrome

 Podaci IDC-a su otkrili da je 2020. godine zabeležen najveći rast globalne prodaje računara od 2010. godine, katalizovan prelaskom na rad i učenje na daljinu izazvan pandemijom. 

 Globalne isporuke računara iznosile su 68,5 miliona jedinica u trećem kvartalu 2023., što predstavlja pad u količini od 7,2% u poređenju sa istim kvartalom 2022. godine, pokazuju podaci IDC-a. 

 Isporuke su zabeležile uzastopne kvartalne padove od početka 2022. godine, izazvane makroekonomskim preprekama, slabom maloprodajnom i komercijalnom potražnjom i pomeranjem IT budžeta sa kupovine uređaja. 

Procvat generativne veštačke inteligencije mogao bi da poveća prodaju računara jer potrošači aktivno traže da integrišu AI funkcije koje poboljšavaju produktivnost i doživljaje u slobodno vreme, rekao je Canalis. 

Kompanija predviđa da će 60% računara isporučenih 2027. biti sposobno za veštačku inteligenciju. „Računari, koji su centralni za moderan rad i život, sada su spremni da evoluiraju iu softverskim i u hardverskim domenima kako bi održali korak sa ovim trendom.“ 

Izvršni direktor Enrike Lores rekao je za CNBC prošlog meseca da će novi računari kompanije sa AI mogućnostima pomoći da se ubrza rast tržišta računara. 

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

„Ovo će udvostručiti rast kategorije PC računara od sledeće godine“, rekao je Lores. 

Iako će u početku računari sa integrisanom veštačkom inteligencijom biti usmereni na specifične segmente poslovnog tržišta, ali uz smanjenje troškova i više slučajeva korišćenja mogli bi da pronađu put do šireg tržišta, kažu analitičari IDC-a. 

 „Očekuje se da će integracija mogućnosti veštačke inteligencije u računare poslužiti kao katalizator za nadogradnju, koja će se naći na policama 2024. godine“, dodali su. 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: