Pixie AI stiže na Pixel 9

Gemini će služiti za pokretanje novog AI asistenta.

PCPress.rs Image

Pixie bi mogao da obavlja „kompleksne i multimodalne zadatke“

Prema izveštajima, Google radi na novom, naprednijem Android AI asistentu pod nazivom Pixie. Pixie bi trebao da se pojavi zajedno sa Pixel 9 uređajem. Baziran na novom velikom jezičkom modelu nazvanom Gemini, Pixie će moći da ovablja “kompleksne i multimodalne zadatke”. Novi AI asistent će moći da pruži informacije za najbližu prodavnicu u kojoj možete kupiti proizvod koji ste fotografisali svojim pametnim telefonom.

Asistent će biti dostupan za Google-ove Pixel telefone. Koristiće podatke iz Google proizvoda poput Gmail-a i Maps-a. To će mu pomoći da “se razvije u mnogo personalizovaniju verziju Google Assistant-a“. Pixie predstavlja odvojeni proizvod od Google-ovog Assistant-a sa Bardom koji je predstavljen na događaju Made ► Google u oktobru.

Gemini je najmoćnijim model Google-a

Prema izveštajima, Google brzo menja svoj plan razvoja veštačke inteligencije kako bi zadržao konkurentnost sa rivalom OpenAI. Google je tek prošle nedelje otkrio svoj Gemini AI kao odgovor na GPT-4, nazivajući ga “najmoćnijim modelom koji su ikada napravili.” Takođe, najavljeno je da će Gemini stići na Android putem novog proizvoda nazvanog Nano. To će omogućiti uređajima sposobnosti sažimanja razgovora i poziva bez potrebe za internet konekcijom.

Pročitajte i:  OpenAI: Bivši radnici žele da nas upozore da je AI opasan

Gemini je predstavljen prošle nedelje kao integrisani multimodalni AI, umesto višestrukih modela složenih jedan na drugi. To će mu navodno omogućiti da “bez problema razume i razmišlja o svakoj vrsti ulaza od samog početka, daleko bolje od postojećih multimodalnih modela.”

Pixie koji se bazira na Gemini AI modelu, biće daleko sofisticiraniji lični asistent nego, recimo, Google Assistant. Gemini će se takođe koristiti za sledeću generaciju Bard-a, Google-ovog AI asistenta.

Kao i sa prošlim Google proizvodima, korisnicima će biti teško da razumeju sve različite AI ponude. Sada imamo Pixie, Bard, Gemini, Gemini Nano (za pametne telefone), Gemini Pro (za Chrome, API pozive) i Gemini Ultra, koji stiže 2024.godine. Nasuprot tome, OpenAI je pojednostavio stvari sa GPT-4 kao svojim LLM modelom, ChatGPT-jem kao chat asistentom, i DALL-E kao generatorom slika. Većina informisanih korisnika barem je čula za te stvari, ali Google je ponovo napravio situaciju u kojoj je teško pratiti njihovu sopstvenu porodičnu liniju proizvoda.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,