Airspeeder: Vreme je za trke letećih automobila

Trke električnih automobila pod nazivom Formula E postoje od 2011. godine, a skoro deceniju kasnije električna vozila su na putu masovne komercijalizacije. Tako je došlo vreme za nove faze, pa je Airspeederprvi sportski program za leteće automobile – najavio da je sakupio dovoljno novca za pokretanje trka električnih, ali ovoga puta letećih, vozila.

PCPress.rs Image

Prva finansijska sredstva došla su od dve velike tehnološke kompanije iz Australije – Saltwater Capital i Jelix Ventures, a među investitorima se našla i nemačka kompanija DHL. Prvi test letovi sa posadom bili su planirani za 2020. godinu, i trebalo je da se održe u Mohave pustinji u Kaliforniji, ali je program odložen zbog pandemije koronavirusa. Zbog toga se lokacija seli u južnu Australiju, gde je i sedište kompanije Alauda koja i stoji iza ovog programa.

PCPress.rs Image

Jedno autonomno vozilo iz Airspeeder programa je već debitovalo na „Festivalu brzine“ koji je održan 2019. godine u Velikoj Britaniji, a trenutno su u toku i testiranja letova bez posade. Prikazano vozilo teško je oko 500 kilograma, i koriti bateriju koja može da se zameni tokom trke, što je korisno budući da jedno pakovanje traje tek 15 minuta. Motor od 32 konjske snage uz pomoć baterije postiže brzinu koja može da ide do oko 200 kilometara na sat, a na visini od 4,5 do skoro 40 metara.

Pročitajte i:  Rols Rojs obustavlja proizvodnju automobila sa fosilnim gorivima zbog električnih vozila do kraja 2023.

Da bi leteća vozila ušla i u ljudsku svakodnevicu neophodno je da se donesu uredbe za regulisanje vazdušnog prostora, ali i da se odgovori na brojna bezbednosna pitanja, i da se, na kraju, reši problem zvučnog zagađenja.

Izvor: Elektrek

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , ,