QNAP Mikroprinc

Aktivisti traže da Google progovori o korisničkim podacima koje deli sa policijom

Koalicija koja je okupila 59 aktivista koji se bore u različitim oblastima, uputila je pismo izvršnom direktoru kompanije Google, i traži transparentnost u vezi sa korisničkim podacima koji se ustupaju organima reda.

Problem je u tome što Google o korisnicima zna skoro sve – od toga kojim su se putevima kretali, pa do pretraživačkih navika na internetu. Zahvaljujući ustupanjima podataka i policija dobija sve više informacija. U tome pomažu i novi tipovi naloga, pa tokom istrage sada može da se upotrebi nalog kojim se traži istorija kretanja osumnjičenog, te onaj koji se zasniva na ključnim rečima, pa policija dobija spisak svih koji su na internetu pretraživali neki sumnjivi termin ili lokaciju. Ovakvi nalozi su sve popularniji, a aktivisti upozoravaju da su u pitanju prakse koje ograničavaju slobode.

Teško da će se pomenuti nalozi za pretres internet navika izgubiti, ali se od kompanija traži da budu otvorene u vezi sa informacijama koje ustupaju policiji, kako bi nezavisna tela mogla da vode računa o tome da ne bude zloupotreba.

Pročitajte i:  Google objavio da su im servisi u globalnom padu

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
PC Press - Video konferencije

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.