BIZIT 2022

Alibaba ruši rekorde – Milijardu dolara prometa za samo 85 sekundi

Kineski Internet gigant Alibaba iz godine u godinu pomera granice poslovanja. Kompanija koja je za šoping festival Dan samaca (11.11.) oborila prošlogodišnji rekord u ostvarenom prometu.

Alibaba ruši rekorde singles day dan samaca 11.11.

Za 24 časa napravljen je promet u iznosu od 30.8 milijardi dolara, što je povećanje od 27% u odnosu na 2017. godinu (25.3 milijarde dolara). Još je impresivniji podatak koji kaže da je u inicijalnom „udaru“, za samo 85 sekundi od početka prodaje, ostvaren promet od čak milijardu dolara, a za prvih sat vremena 10 milijardi dolara (što je duplo više od prošle godine kada je u prvih 60 minuta generisano „samo“ 5 milijardi dolara prometa).

Alibaba i rekord za Single’s Day

Deseta godišnjica najvećeg šoping dana na svetu, Single’s Day, počela je u Subotu u Šangaju sa četvorosatnim gala događajem na kome su među izvođačima bile i svetski poznate zvezde kao što su Maraja Keri, Alen Iverson i Cirque du Soleil. Događaj je prenošen uživo na televiziji i online, i prema izveštajima gledalo ga je više od 200 miliona kineza.

Tokom 24 časa, obavljeno je više stotina miliona kupovina, a u ponudi je bilo više od 180.000 brendova. Među najprodavanijim brendovima tokom tog perioda bili su Apple, Dyson, Gap, Nike… Po završetku šoping festivala objavljeno je i da je 46% kupaca rođeno nakon 1990. godine. Da li će Black Friday uspeti da ugrozi Alibabin Single’s Day, ali i Amazonov Prime Day? Saznaćemo već za dve nedelje.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,