BIZIT plus

Amazon premašio Microsoft i postao najvrednija kompanja u SAD-u

Amazon je u ponedeljak, 7. januara, ujutro zauzeo Microsoft-ovo mesto kao najvrednije američke kompanije sa tržišnom kapitalizacijom od 790 milijardi dolara u odnosu na 785 milijardi dolara njegovog rivala, navodi CNBC. Microsoft je bio na prvom mestu od 28. novembra.

PCPress.rs Image

Dodajući so na ranu, ova promena u rangiranju došla je istog dana kada je Microsoft najavio novo partnerstvo sa Kroger-om kako bi stvorio futurističke, digitalno pametne prodavnice u kojima bi se prodavala hrana. Ovo je direktan izazov za Amazon, koji je kupio Whole Foods 2017. godine, i pokrenuo maloprodajne objekte bez kasa širom zemlje.

Poslednjih meseci, Microsoft, Apple i Amazon su se borili da budu najvrednija kompanija na svetu čije su akcije na berzi, posle višegodišnje dominacije kompanije Apple. U novembru prošle godine prvi put je zabeleženo da je Microsoft nadmašio Apple za osam godina zbog zabrinutosti investitora vezanih za rast Apple-a.

Prošle sedmice, CEO Tim Cook je potvrdio te brige objavivši da će prihodi kompanije biti manji od očekivanog zbog loše prodaje iPhone-a. Apple-ove akcije, koje su padale nekoliko meseci, primile su još jedan udarac i sada su opale skoro 36% u odnosu na svoj vrhunac u oktobru.

Pročitajte i:  FTC istražuje investicije Microsoft-a, Amazon-a i Alphabet-a u startup kompanije za AI

U ponedeljak, Apple nije bio među tri najveće kompanije. Umesto toga, Google-ova matična kompanija, Alphabet, bila je na trećem mestu sa tržišnom vrednošću od 740 milijardi dolara, što je znatno više od Apple-ovih 694 milijarde dolara. Amazon je nedavno zabeležio dobar period tokom prazničnih kupovina, ali da li može da ostane na vrhu? Samo će vreme pokazati.

Izvor: Fortune

Facebook komentari: