Američka vojska finansira flote „malih, pametnih, jeftinih“ dronova

Pentagon razmatra proširenje svoje flote bespilotnih letelica i autonomnih sistema u naredne dve godine, verovatno da bi ih poboljšao veštačkom inteligencijom.

PCPress.rs Image

Prema The Wall Street Journalu, zamenica sekretara za odbranu Kathleen Hicks  rekla je da Ministarstvo odbrane planira da razvije sisteme veštačke inteligencije „koji imaju za cilj da budu mali, pametni [i] jeftini“ kako bi se suprotstavili pretnjama iz Kine i drugih zemalja.

Journal je rekao da će Hicks  objaviti planove za dodavanje više mogućnosti u mrežu dronova i senzora u zemlji koji prate vojne aktivnosti u drugim zemljama. Jedna od takvih mogućnosti je flota „distribuiranih modula samohodnih [autonomnih] sistema“ na solarni pogon koji mogu pružiti informacije skoro u realnom vremenu. Odeljenje takođe može da se bavi autonomnim zemaljskim i svemirskim mrežama za logistiku i odbranu.

Nejasno je kakvu bi veštačku inteligenciju vojska mogla da doda bespilotnim letelicama i opremi za nadzor.

Njeni komentari bacaju više svetla na Pentagonov program Replicator. Politico je izvestio da će Replikator koštati „stotine miliona dolara“ i služiti kao šablon za buduće projekte za brzo unapređenje vojne tehnologije.

Pročitajte i:  AI podvodni dron koji pliva i istražuje okeane

SAD već imaju ogromnu mrežu autonomnih kopnenih, vazdušnih i morskih bespilotnih letelica za nadzor i već godinama ozbiljno razmišljaju o razvoju oružja na bazi veštačke inteligencije. Veliki deo tehnologije koju koristimo, od GPS-a do autonomnih vozila, ima svoje korene u Agenciji za napredna istraživanja u oblasti odbrane (ili DARPA), koju vodi Ministarstvo odbrane.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,