Američke vlasti zaplenile milijardu dolara u Bitcoin-ima

Nakon što je osnivač Silk Road-a, Ross Ulbricht uhapšen i optužen na kaznu doživotnog zatvora, ostala je neotkrivena ogromna količina novca (u Bitcoin valuti), koju je generisao ovaj sistem sa dark web-a. Tokom ove nedelje, vlasti su uspele da uđu u trag i zaplene više od 69.000 Bitcoin-a koji su povezani sa pomenutom pričom i to je do sada najveća nezavisna zaplena Bitcoin-a u istoriji. S obzirom da je vrednost jednog Bitcoin-a sada preko 15.000 dolara, zaplenjeno je više od milijardu dolara vrednosti.

PCPress.rs Image

Silk Road je bio jedna od najvećih „tržnica“ na dark web-u, gde su ljudi mogli anonimno da kupuju drogu, oružje, vrše ilegalne transakcije novca i ostale nedozvoljene aktivnosti. Američke vlasti su uspele da ugase sistem tokom 2013. godine i uhapse njegovog osnivača. Tada je pronađeno 157.000 Bitcoin-a, od ukupno 600.000 Bitcoina za koje se veruje da su ostali kao zarada od izvršenih transakcija.

Za pronalazak pomenutih 69.000 Bitcoin-a zaslužna je „Internal Revenue Service’s Criminal Investigation“ jedinica, čiji agenti skoro godinu dana analiziraju digitalne novčanike Silk Road-a i u tom procesu su pronašli 54 do tada neotkrivene transakcije. Utvrdili su da Ulbricht nije izvršio te transakcije, već haker koga su nazvali „Individual X“, koji je ukrao Bitcoine tokom 2012. i 2013. godine.

Pročitajte i:  Dark web: Reklamiranje i finansijske prevare

Navedeno je da je „Individual X“ pristao da preda novac koji je ukrao nakon što su vlasti ušle u njihov trag, što je ozvaničeno sporazumom o oduzimanju koji je potpisan 3. novembra sa američkim tužilaštvom. Otkriveno je i da je Ulbricht znao identitet hakera i da mu je navodno pretio kako bi mu vratio novac, što je ovaj odbio.

Za sada nema informacija šta će država da uradi sa ovom ogromnom količinom digitalnog novca. Verovatno će postupiti kao i ranije, kada je dala na aukciju Bitcoin-e koji su bili povezani sa Silk Road-om. Pitanje je samo koliko će na taj način uspeti da dobije novca, jer će plasiranje ovako velike količine Bitcoin-a na tržište sigurno doprineti značajnom smanjenju vrednosti ove digitalne valute.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,