BIZIT plus

Android 14 bi donekle mogao da blokira nepreporučeno učitavanje aplikacije

Android 13 je dostigao preko 5% svih uređaja za manje od šest meseci, a sada kada je to uvođenje uspešno u toku, vreme je da se radujemo Androidu 14.

PCPress.rs Image

Aplikacije koje ciljaju starije verzije Androida biće potpuno blokirane

Programerski preview za novu verziju Androida trebalo bi da bude oko marta, a već možemo da vidimo nekoliko detalja o softveru koji curi zahvaljujući otkrivačima koda. Jedna od ovih promena će uticati na preuzimanja aplikacija širom sveta na Android 14. Prema promenama koda koje je uočio 9to5Google, Android 14 će u potpunosti početi da blokira aplikacije koje ciljaju na starije verzije Androida.

Google dosledno traži od programera aplikacija da ažuriraju svoje aplikacije u skladu sa najnovijim verzijama Android-a. Trenutne smernice Play prodavnice zahtevaju da nove aplikacije ciljaju najmanje Android 12. Međutim, ovi zahtevi su ograničeni samo na aplikacije u Google Play prodavnici. I dalje možete da učitavate aplikacije koje ciljaju starije verzije Android-a. Čak će vam i Play prodavnica omogućiti da preuzmete stariju aplikaciju koja nije u skladu sa minimalnim zahtevima OS-a ako ste je već jednom instalirali. Sve ovo će se promeniti sa Androidom 14 jer Google ima za cilj da smanji potencijalno širenje zlonamernog softvera.

Pročitajte i:  Google Search chatbot: Nova era pretraživanja interneta

Novi kod je postavljen da pooštri zahteve API-ja, potpuno blokirajući zastarele aplikacije u Google Play prodavnici. Čak će blokirati i mogućnost učitavanja takvih aplikacija. Za početak, Android 14 će blokirati aplikacije koje ciljaju posebno starije verzije Android-a. Google će vremenom povećati prag za Android Marshmallow i možete očekivati da će kompanija nastaviti da ga povećava. Programer koji stoji iza promene napominje da neke aplikacije namerno ciljaju starije verzije Android-a da bi zaobišle određene bezbednosne zaštite primenjene na novije aplikacije. Strožija ograničenja će obezbediti da takve aplikacije ne ugrožavaju bezbednost Android uređaja.

Izvor: Androidauthority

Facebook komentari: