Ikotek

Android 14 – podrška za pristupne ključeve

Android aplikacije će uskoro dobiti bolju ugrađenu podršku za pristupni ključ. Google je prošle nedelje objavio u blogu za programere da će Credential Manager, novi API specifičan za Android za čuvanje akreditiva kao što su kombinacije korisničkog imena i lozinke i pristupni ključevi, biti javan 1. novembra. Credential Manager, koji je već mesecima u pregledu za programere, sadrži biometrijsku autentifikaciju pristupnih ključeva, tradicionalnih lozinki i prijavljivanja na federalni identitet pod jednim krovom na Android telefonima.

PCPress.rs Image

Na kraju, promena bi trebalo da omogući aplikacijama da ponude bolju podršku za autentifikaciju u Android-u 14. Korišćenjem Credential Manager-a, aplikacije mogu da ponude korisnicima laku biometrijsku prijavu putem pristupnih ključeva. To bi trebalo da znači iskustvo prijavljivanja bez trenja jer ljudi koji koriste taj metod ne bi morali da brinu o tome da li će informacije za prijavu zadržati u svojim glavama. Menadžeri lozinki trećih strana, kao što je 1Passvord, takođe mogu da integrišu API za jednostavnije iskustvo kada podrazumevano koriste takvu alternativu umesto Google menadžera lozinki.

Pročitajte i:  Chrome je nesumnjivo neprikosnoveni šampion sveta browsera

Google je objasnio zašto se zalaže za pristupne ključeve u Androidu na Google I/O ove godine.

Google je u drugom postu na blogu prošle nedelje napisao da zastareva nekoliko API-ja za autentifikaciju, tako da će programeri morati da pozovu samo menadžera akreditiva za autentifikaciju korisnika. Nadamo se da bi to trebalo da učini mnogo jednostavnijim i, stoga, mnogo verovatnije da će ih koristiti aplikacije trećih strana, kao što su to već uradili drugi, poput WhatsApp-a i Ubera.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *