Preklopni ekrani dobijaju Android podršku

Na Android Developer Summit-u, Google je najavio da će unaprediti Android sistem da bolje podržava uređaje sa preklopnim ekranima.

Android dobija podršku za preklopne ekrane

Za ovu podršku odlučili su se zbog sve češćih najava mobilnih telefona sa savitljivim i preklopnim ekranima, kao i sa nedavno predstavljenim prvim modelima takvih uređaja. Pošto na tom polju još uvek nije uspostavljen standard, Google će aktivno raditi sa proizvođačima takvih uređaja, kako bi se ostvario najbolji efekat. Bliska saradnja je već uspostavljena sa Samsung-om koji je juče predstavio svoj prvi preklopni uređaj, sa očekivanom pojavom na tržištu početkom sledeće godine.

Preklopni ekrani za telefone-tablete

Sa tehničke strane, preklopni uređaji mogu da se smatraju i kao telefoni i kao tableti, a mogu da funkcionišu kao uređaji sa jednim ili sa dva ekrana. Kada su preklopljeni, funkcionišu kao telefoni i staju u džep i u tašnu. A kada su rasklopljeni, mogu da se koriste kao tableti, sa jednim ekranom. Takvu funkcionalnost u Google-u su nazvali „screen continuity“.

Suštinski, podrška bi se odnosila na mogućnost pravilnog prikaza aplikacija u oba moda – nešto slično kao i njihov prikaz u portret i landscape modu na telefonima. Developeri će imati mogućnost da u novim verzijama Androida postave dodatni fleg u aplikacijama koji će pravilno setovati prikaz u zavisnosti od toga da li je uređaj otvoren ili preklopljen.

Pročitajte i:  Android malver u lažnom Google Chrome ažuriranju

Inače, Samsung nije prva kompanija koja je predstavila uređaj sa preklopnim ekranom. Pre njih to je uradio Royole sa svojim FlexPai uređajem, a među kompanijama koje su najavile slične uređaje su i Huawei, Motorola, LG

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: