BIZIT plus

Animal Crossing zabranjen u Kini

Trenutno najpopularnija igrica za konzolu Nintendo Switch, povučena je iz prodavnica u Kini zbog toga što su je aktivisti iskoristili kako bi se širile poruke o Hong Kongu i kritikovanju ove države.

animal crossing zabranjen u kini

Korišćena i za organizovanje protesta

Animal Crossing: New Horizons omogućava igračima da prilagode svoje ostrvo i pozovu druge da ga posete. Neki igrači u Hong Kongu iskoristili su ga kako bi organizovali proteste. Cenzori u Kini strogo regulišu igre koje mogu da se igraju, pa otud i ova zabrana. Ukinute su sve verzije ove igre, kao i sve što je u vezi sa njom. Još uvek nije zvanično poznato da li je država umešala prste, ili je do intervencije došlo jer su prodavnice proaktivno počele da je uklanjaju.

Ovo nije prvi put da ljudi koji protestvuju u Hong Kongu koriste video igrice kao izraz revolta, ali i način da pozovu druge na proteste. U decembru mesecu prošle godine su počeli da oblače likove u Grand Theft Auto Online u odgovarajuću odeću po kojoj su se prepoznavali. Pre toga su delili mape kroz Pokemon Go, kako bi drugima signalizirali gde će biti održavani novi mitinzi. Očigledno je da im kreativnosti ne fali, ali je pitanje koliko su i kao takvi sposobni da se suprotstave moćnom cenzoru kao što je kineska država. Nintendo nije davao nikakve komentara do sada u vezi ovog incidenta.

Pročitajte i:  Naredna Switch konzola imaće displej dijagonale 8“

Izvor: BBC

Facebook komentari: