Apple ipak plaća kaznu od 113 miliona dolara

Apple je prihvatio da plati ukupno 113 miliona dolara zbog tužbe u kojoj je navedeno da je imao kontroverznu praksu namernog usporavanja starijih iPhone uređaja da bi im produžavao vek trajanja baterije.

Apple ipak plaća kaznu od 113 miliona dolara

Apple nije imao transparentno poslovanje

Kompanija Apple se obavezala da plati iznos za poravnanje istrage, uključujući u ukupan broj od 34 država i Kaliforniju i Arizonu, jer Apple nije bio transparentan u vezi sa problemima sa baterijom na iPhone uređajima koji se doveli do neočekivanog isključivanja. Umesto da problem otkriju potrošačima ili jednostavno zamene baterije, Apple se odlučio u decembru 2016. godine na ažuriranje softvera koje je uticalo na performanse starijih iPhone modela.

Vesti o ovoj praksi su uznemirile potrošače širom sveta, jer su mnogi odjednom počeli da veruju da je to pokušaj da se kupci podstaknu da kupe novi iPhone. Državni tužilac je rekao da velike tehnološke kompanije moraju prestati da manipulišu potrošačima i reći im celu istinu o svojoj praksi.

U to vreme, Apple je objavio jedno od retkih izvinjenja, a privremeno su spuštene cene rezervnih baterija sa 79 na 29 dolara, a dodata je i funkcija koja omogućava korisnicima da nadgledaju stanje baterije. Osim najnovije kazne, pre toga je uplaćeno gotovo pola milijarde dolara, takođe zbog kolektivne tužbe o istom problemu.

Pročitajte i:  Apple za septembar (možda) planira nekoliko događaja sa lansiranjem novih proizvoda

Izvor: CNN

Facebook komentari:

Tagovi: