Apple najavio otpuštanja

Apple najavio otpuštanje radnika iz maloprodaje.

PCPress.rs Image

Apple je najavio otpuštanje radnika iz sektora za razvoj i očuvanje koji je zadužen za maloprodaju. U okviru ovog sektora su zaduženja koja se odnose na maloprodajne radnje i druge objekte širom sveta. Za sada nije poznato koliko radnika i kada će dobiti otkaz. Svakako ovakva najava nije prijatna već stvara osećaj ugroženosti kod zaposlenih. Ovo je drugi talas otkaza u Apple kompaniji koji još jednom pokazuje da je čak i jedna od najvećih svetskih kompanija ugrožena ekonomskom krizom i sporom potrošnjom.

Apple je saopštio da je reč o racionalnizaciji a ne o otpuštanju i da će zaposlenima koji dobiju otkaz kompanija pružiti podršku. Kako god Apple saopštio novu odluku, određen broj zaposlenih neće više imati taj status. Do sada je Apple pokušavao da ne primenjuje otkaze kao poslovnu odluku, već je troškove smanjivao u odnosu na dobavljače i u odnosu na „spoljne zaposlene“.

Apple je tokom prošlog septembra imao 164.000 zaposlenih. Radna snaga se nije povećavala tokom pandemije ali se nije ni značajno smanjivala. Sa druge strane, Amazon i Google su od septembra ukinuli desetine hiljade radnih mesta.

Pročitajte i:  EU kažnjava Apple sa skoro 2 milijarde dolara

Izvor: livemint.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,