BIZIT plus

Izvršni direktor Substack-a – situacija na Twitteru „frustrirajuća“

Substack, popularna platforma za bilten za pisce, pokrenula je novu funkciju u svojoj aplikaciji pod nazivom Notes prošle nedelje, koja je prilično slična Twitteru.

PCPress.rs Image

Twitter, kompanija kojom trenutno upravlja Elon Musk, odgovorio je blokiranjem mogućnosti lajkovanja ili retvitovanja bilo kojih postova koji sadrže reč „Substack“, izbacivši poruku upozorenja ako korisnici kliknu na linkove Substack, i na kraju blokirajući čak i reč Podstack od pretraživanja. Korisnici Substack-a, od kojih su velika većina nezavisni vlasnici malih preduzeća koji zavise od Substack-a kao dobavljača softvera za preduzeća, uglavnom su odgovorili na ovo rekavši da će napustiti Twitter i koristiti Substack Notes.

Musk je na neki način objasnio svoju odluku u odgovoru ove nedelje tvrdnjom da Substack „pokušava da preuzme ogroman deo Twitter baze podataka da bi pokrenuo njihov Twitter klon“ što je veoma smešno – samo zamislite da pokrenete bilo kakvu vrstu Twitter konkurenta i unapred ga popunite sa smećem Twittera — a takođe i prilično ogromna tvrdnja bez ikakvih dokaza.

Pročitajte i:  Indija traži od X-a visok stepen cenzure zbog protesta

U svakom slučaju, izvršni direktor Substack-a Chris Best odgovorio je Elonu objavom na Substack Notes-u, naravno.

Best kaže da Substack godinama koristi Twitter API i misli da su u skladu sa uslovima usluge; implikacija je da Twitter nikada nije rekao kompaniji o bilo kakvom navodnom kršenju. I naravno, Best kaže da je cela situacija „veoma frustrirajuća“, uz činjenicu da su Substack pisci zapravo kupci njegovog softverskog proizvoda za preduzeća; petljanje sa Substack vezama ima više uticaja na pojedinačne vlasnike malih preduzeća nego na platformsku kompaniju.

Ovde je vredno napomenuti da je Andreesen Horovitz investitor i u Substack i u neo-Twitter, tako da to ide odlično.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,