BIZIT plus

Apple najavljuje nove Safari profile i WebKit funkcije

Apple-ova najnovija verzija Safarija objavljena je na WWDC -u kao deo novonajavljenog macOS Sonoma. Nova verzija pretraživača donosi nove funkcije privatnosti koje uključuju mogućnost zaključavanja prozora pregledača, blokiranja tragača i uklanjanja URL trackera. Safari takođe sada može da deli lozinke i pristupne ključeve grupama koristeći iCloud Keychain. Prenos se vrši enkripcijom end-to-end.

PCPress.rs Image

Možda najveći novi dodatak Safariju je mogućnost kreiranja profila. Sada kada pregledate, svoje aktivnosti možete odvojeno čuvati za stvari kao što su posao i lično pregledanje. Ova funkcija će pomoći da se podaci i uređaji za praćenje ne mešaju jedni sa drugima i pomoći će vam da pregledate organizovanije.

Apple se ponovo fokusira na WebApps, omogućavajući programerima da iskoriste prednosti nove funkcije Add to Dock tako da možete brzo pristupiti tom programu. Safari je izgrađen na vrhu WebKit koji takođe dobija mnoštvo ažuriranja ispod haube koja uključuju funkcije kao što su dodavanje podrške za vibracije za kontrolere, podrška za spoljne veb kamere u iPad verziji Safarija i AVIF podrška za starije macOS verzije koje počinju sa Big Sur.

Pročitajte i:  Meta, Microsoft, X i Match Group protiv Apple-a 

Apple tvrdi da je Safari „najbolji način za pretraživanje veba“ i da je „najbrži pretraživač na svetu“. Značajno je da iOS i iPadOS pretraživači trećih strana i dalje zahtevaju pokretanje WebKit ispod haube.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,