Ikotek

Apple Watch Series 4 i ostali noviteti na jesenjem događaju 2018.

Nakon nekoliko prilično spektakularnih glasina, Apple Watch Series 4 je ozvaničena. Novi modeli predstavljaju prvu veliku promenu veličine ekrana od kada se 2015. godine pametan sat pojavio na tržištu, sa 40 mm i 44 mm modelima koji imaju veće ekrane (35% i 32%, respektivno), koji su mnogo bliži ivici samog sata. I pored toga, tela uređaja su tanja nego ranije. Osim praćenja aktivnosti i notifikacija, ovaj uređaj postao je i medicinski važan, jer otkriva probleme s radom srca.

PCPress.rs Image

Sat je dobio i potpuno novu početnu stranicu s najviše 8 „komplikacija“ koje se na njoj mogu prikazivati. Procesor S4 u novom Apple Watch-u donosi dvojezgarnu 64-bitnu tehnologiju i oko dva puta je brži nego kod prethodne verzije. Može se računati na zvučnik koji je 50% jači a mikrofon je pomeren na drugu stranu kako bi se izbegao efekat eha i kako bi pozivi bili jasniji. Čak i materijali su dobili nadogradnju, pa je sada korišćena crna keramika i safir. Serija 4 će i dalje imati istu bateriju koja traje 18 sati, rekao je Apple, ali sada dolazi sa šest sati dugotrajnosti za vežbanje na otvorenom.

Pročitajte i:  iOS 17 postao dostupan kao besplatno ažuriranje

Apple Watch će od sada moći svojim senzorima da prepozna kada korisnik padne, te će nakon toga moći da pozove pomoć. Ako se nakon pada korisnik ne kreće jedan minut, poziv upomoć će biti upućen automatski. Senzor otkucaja srca korisnike će obaveštavati o usporenom i neregularnom radu srca, a moći će, uz nove elektrode na satu, da očitava i korisnikov EKG – što je prvi put na bilo kom uređaju dostupnom na slobodnom tržištu za privatne korisnike. Snimanje elektrokardiograma i otkrivanje nepravilnog rada srca odobrila je i američka agencija za lekove FDA.

Apple Watch četvrte generacije dolazi u 3 boje u aluminijumskoj i čeličnoj izvedbi. Sve dosadašnje narukvice ostaju kompatibilne i s novim satom. Porudžbine počinju od 14. septembra sa cenom od 399 dolara za GPS modele i 499 dolara za modele opremljene LTE-om, a isporuke kreću od 21. septembra, dok će serija 3 pojeftiniti na 279 dolara.

PCPress.rs Image

Apple je otkrio kada će moći da se ažurira Apple Watch na watchOS 5, te će najnovija verzija softvera biti dostupna 17. septembra. Kompanija je takođe otkrila ažuriranje svog desktop operativnog sistema MacOS 10.14 Mojave, koja će biti dostupna za preuzimanje u ponedeljak, 24. septembra. Apple je najavio da će HomePod uskoro moći da poziva i prima telefonske pozive, kao i pretražuje muziku po tekstovima – nešto nalik rivalskim zvučnicima, kao što je Google Home, koji imaju ovu mogućnost već neko vreme. Pored toga, CEO kompanije Apple, Tim Kuk, najavio je da će ovo ažuriranje omogućiti korisnicima HomePod-a da našteluju više tajmera i, kao što može i sa satom, moći će da se „pinguje“ iPhone ili iPad kako biste ih uz pomoć zvučnika našli po kući. Takođe, postojaće podrška za Siri prečicu, omogućavajući da se postave prilagođene komande za različite aplikacije sa HomePod-om. Na ova ažuriranje neće biti potrebno da se čeka dugo, jer izlazi sledećeg ponedeljka, 17. septembra.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,