BIZIT plus

ASUS predstavio sjajan gejming laptop s dva ekrana

Zahvaljujući kompaniji ASUS, bili smo u prilici da preliminarno isprobamo laptop od koga se očekuje puno – s punim pravom. Sećate li se da smo pisali o šampionu produktivnosti, ZenBook Pro Duo UX581, koji je doneo sjajnu inovaciju korišćenja dual ekrana i to u izvanrednoj i istinski upotrebljivoj izvedbi? ASUS je otišao korak dalje i kreirao sličan računar, samo s prevashodnom namenom u domenu gejminga.

PCPress.rs Image

Tako je nastao ROG Zephyrus Duo 15 GX550L – laptop pomalo dugačkog, ali vrlo adekvatnog imena. Deo je Republic of Gamers porodice proizvoda namenjene igračima i svima koji od svojih računara očekuju najviše, potekao je iz Zephyrus (tj. Zephyrus Duo) familije, gde sufiks Duo označava da je reč o laptopu s dva ekrana, dok je poslednja u nizu oznaka konkretnog modela. I to kakvog modela, imamo li u vidu hardverske specifikacije!

Vrhunski računar

Laptop stiže u besprekornom kućištu koje je plod spoja najsavremenijeg dizajna i vrhunskih materijala. Model koji se našao na našem testu raspolaže 15,6-inčnim ekranom 4K rezolucije koji se osvežava na 60 Hz, ali će postojati i alternativa u vidu FullHD ekrana koji će raditi na osvežavanju od čak 300 Hz! Ispod ekrana, a iznad tastature, je famozni pomoćni ekran, 14“ ScreenPad, koji se izdiže iznad podloge postavljajući se pod određenim uglom prema korisniku, kako bi njemu pogled na pomoćni ekran bio jasniji, a i da se pomogne hlađenju ovakve „zverine“, budući da je unutar ovog laptopa spakovano mnoštvo odličnih, ali i vrelih komponenti.

Pročitajte i:  Intel planira 1 nm proizvodnju čipova od 2027. godine

PCPress.rs Image

Kako je reč o računaru namenjenom gejmerima, poći ćemo od grafičke karte – upotrebljena je Nvidia GeForce 2080 RTX grafika s Max-Q dizajnom i 8 GB video memorije, u suštini najbolje što se može naći na tom polju u ovom trenutku. Procesor je Intel Core i9-10980HK, osmojezgarni monstrum koji radi na od 2,4 do 5,3 GHz, u zavisnosti od potrebe i opterećenja. Konfiguracija na našem testu je bila „maksimalna,“ pa smo tako zatekli 32 GB DDR4 memorije, 2 x 1 TB NVMe SSD u RAID0 režimu, najnovije iteracije USB portova, podršku za WiFi 6 i Bluetooth 5.0 i tako dalje. Sistem je Windows 10 Pro – bez iznenađenja.

Softver, ne samo hardver

Šta nam se posebno dopalo? ASUS Armoury Crate softver je tu za potpunu kontrolu nad računarom i parametrima njegovog rada, ali i još dosta toga. Recimo, možete ostvariti popuste na veliki broj igara zahvaljujući saradnji kompanije ASUS i prodavnica igara, dobijati vesti i informacije iz ROG univerzuma, precizno podešavati vrstu i boje pozadinskog osvetljenja računara i tome slično. Odavde možete precizno zadavati u kom režimu želite da računar radi, u zavisnosti od odnosa buke, potrošnje, opterećenja i sopstvenih želja, dabome.

Pročitajte i:  Naredne generacije Intel-ovih procesora mogu vas zbuniti svojim imenima 

PCPress.rs Image

Izbor gde ga ne očekujete

Pomalo nam deluje nestvarno da ovakav računar ima masu od svega 2,4 kilograma, imajući u vidu šta je sve spakovano u njega. Velika 90 Wh baterija je fizički najveća baterija koju je ASUS ikada stavio u neki laptop, a budući da računar ne koristi zahtevnu RTX 2080 grafiku koja je veliki potrošač, kao i napredne varijante optimizacije potrošnje, ne čudi što je u stanju da radi dugo na bateriju. Kad smo kod toga, u pakovanju se isporučuje monstruozno napajanje od 230 W, ali ukoliko želite možete laptop puniti i preko USB-C porta do 100 W, tako da je moguće i na taj način puniti laptop u pojedinim situacijama kada ne želite da kabasti punjač nosite sa sobom.

Više očekujte u narednim danima i nedeljama, kada ćemo pisati više i detaljnije o ovom sjajnom laptopu, kao i u narednim brojevima našeg časopisa!

Facebook komentari: