TrendMicro

Avatari za putovanja budućnosti

Vreme koje se provede u putu do neke destinacije obično se opisuje kao nužno zlo, pa se sati, ponekad i dani provode na aerodromima, autobuskim, sve ređe železničkim stanicama. Tako se na putovanja troše velike sume novca, a prevozna sredstva, posebno avioni, negativno utiču na okruženje. Sve to bi uskoro moglo da se promeni, a zahvaljujući naporima da se putovanja transformišu u iskustva koja od korisnika ne zahtevaju ni vreme ni kretanje.

PCPress.rs Image

Na čelu ove revolucije nalazi se najveći japanski avio-prevoznik All Nippon Airways (ANA), koji planira da avione potpuno ukloni iz procesa putovanja. Tome bi trebalo da posluži newme – robot koji liči na iPad, a kreće se zahvaljujući Roomba uređaju. Ideja je da robot posluži kao avatar za one koji bi da putuju, a nemaju vremena ili strpljenja, pa će tako biti dovoljno da se aktivira VR uređaj koji je povezan sa newme instalacijom, pa da se korisnik nađe na nekoj destinaciji. Za početak je planirano hiljadu newme avatara koji bi trebalo da postanu dostupni do sredine 2020. godine, a planirano je da se sistem razvija u smeru koji bi omogućio i putovanja na ranije nedostupne destinacije, poput dna okeana ili površine Meseca.

Pročitajte i:  WhatsApp dobija Facebook avatare u Bitmoji stilu

Jasno je da ovakvi sistemi, bar za sad neće moći da zamene prava putovanja, ali iz kompanije kažu da bi avatari mogli da imaju i praktičnu primenu, pa da, na primer, lekarima omoguće da leče pacijente koji se nalaze u drugim delovima sveta. Nije jasno da li se, i koliko, ovi avatari razlikuju od uređaja koji i sada omogućavao video pozive, mada kreatori ističu da su drugačiji po tome što nisu statični, te korisnicima omogućavaju kontrolisanje kretanja.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,