Azijske ekonomije očekuju brži rast

Rast azijskih ekonomija će ove godine biti nešto brži nego što je ranije prognozirano. Međutim, trgovinske tenzije sa SAD-om predstavljaju veliki rizik, objavila je Azijska razvojna banka (ADB) u ažuriranom izveštaju o stanju privrede u tom regionu.

PCPress.rs Image

Banka sa sedištem u Manili očekuje ove godine stopu privrednog rasta od 6 odsto u Aziji, što je malo iznad prethodne prognoze, nakon prošlogodišnje ekspanzije od 6,1 odsto. Za 2019. godinu, predviđa da će rast blago usporiti na 5,9 procenata. 

Iz ADB-a ističu da robusni izvoz i snažna domaća tražnja stanovništva pružaju podršku aktivnostima 45 ekonomija obuhvaćenih godišnjim izveštajem banke. Rizike u pogledu perspektiva rasta generišu uglavnom “strahovi od eskalacije trgovinskih tenzija”, ocenjuje ADB, aludirajući na kinesko-američki trgovinski spor koji preti da eskalira u širi trgovinski rat. U izveštaju se ne spominje američki predsednik Donald Tramp, ali je jasno da se misli na njegovu trgovinsku politiku koja uključuje pretnje Kini višim tarifama na desetine milijardi dolara izvoznih proizvoda te zemlje, u sporu u čijem su središtu pritužbe stranih kompanija da su primorane da predaju svoju tehnologiju kineskim partnerima. 

Pročitajte i:  Tesla traži od dobavljača da izbegavaju Kinu 

“Nedavne tarife SAD-a na odabrane proizvode još uvek nisu uticale na trgovinu, ali bi dalje aktivnosti američke vlade i kineske kontramere mogle da potkopaju poslovanje i poverenje potrošača u Aziji i Pacifiku“, navodi se u dokumentu. ADB procenjuje da će rast kineske privrede, druge po veličini ekonomije sveta, u 2018. godini usporiti na 6,6 odsto, a naredne godine na 6,4 odsto, nakon što je lani dostigao 6,9 odsto.

Izvor: B92

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,