TrendMicro

Veštačka inteligencija menja oftalmologa

Američka administracija za kontrolu hrane i lekova je po prvi put odobrila neki uređaj koji uz pomoć veštačke inteligencije može da dijagnostikuje neku bolest, te ne zahteva tumačenje rezultata od strane specijaliste.

PCPress.rs Image

Naime, softverski program IDx-DR može da utvrdi bolest oka, a preko fotografije mrežnjače. Sistem funkcioniše tako što lekar prvobitno na uređaj otpremi fotografiju mrežnjače oka koja je napravljena specijalnom kamerom, te softver prvo procenjuje kvalitet fotografije, budući da su mu za dijagnozu potrebni snimci visoke rezolucije, pa potom analizira fotografiju, a da bi utvrdio da li pacijent ima dijabetesnu retinopatiju, bolest usled koje prevelika količina šećera u krvi oštećuje krvne sudove u zadnjem delu oka. Ovo oboljenje predstavlja jednu od najčešćih komplikacija kod onih koji boluju od dijabetesa, ali je na globalnom nivou i dalje retko.

Tokom kliničkog testiranja IDx-DR je na uzorku od 900 fotografija uspostavio tačnu dijagnozu u 87% slučajeva, a softver je jedinstven zbog toga što ne zahteva konsultacije sa specijalistom, te, kako navode kreatori, samostalno uspostavlja dijagnozu.

Pročitajte i:  Neko konačno pomaže modelima veštačke inteligencije da razumeju osobe sa smetnjama u govoru

PCPress.rs Image

Tako je ovo još jedan korak ka tehnologiji koja bi u budućnosti mogla da samostalno uspostavlja dijagnoze, a deo tog trenda je i DeepMind AI kompanije Google koji se trenira tako da može da detektuje bolesti oka.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,