Bajden: „Potrebno je sagledati opasnost AI tehnologije„

Bajden se sastao s savetnicima kako bi raspravljao o “rizicima” koje donosi AI.

PCPress.rs Image

“Tehnološke kompanije imaju odgovornost”

Veštačka inteligencija dostigla je novi nivo interesovanja od kada se pojavio ChatGPT. AI chatbot s jezivo sličnim odgovorima kao da ih ljudi pišu zapalio je vatru u mnogim tehnološkim gigantima. Sada i manje tehnološke kompanije žure da predstave svoje konkurente. Međutim, američki predsednik Bajden želi da kompanije budu oprezne i provere jesu li njihovi proizvodi sigurni pre nego što budu široko dostupni u javnosti.

Bajden se sastao sa svojim savetnicima za nauku i tehnologiju. Takođe, sastanku su prisustvovali akademici i izvršni direktori Google-a i Microsoft-a, kako bi raspravljali o “rizicima” veštačke inteligencije.

Iako se sastanak verovatno neće završiti zabranom ChatGPT-a kao što se dogodilo u Italiji, izgleda da Bajden nije uveren da je AI savršeno siguran u ovom trenutku. Na pitanje da li AI opasan, odgovorio je: “Još uvek treba videti. “Tehnološke kompanije imaju odgovornost. Po mom mišljenju, potrebno je da osiguraju da su njihovi proizvodi sigurni pre nego što ih objave celokupnoj javnosti. AI može pomoći u suočavanju s nekim vrlo teškim izazovima poput bolesti i klimatskih promjena. Međutim, takođe mora da se bavi potencijalnim rizicima za naše društvo, našu ekonomiju, našu nacionalnu sigurnost.”

Pročitajte i:  SAD povlači licence Intela i Qualcomma za prodaju čipova kompaniji Huawei

Takođe, Bajden je iskoristio priliku da navede “važnost zaštite prava i sigurnosti kako bi se osigurala odgovorna inovacija i prikladne zaštite”. Zatim je bilo reči i o ranijim pozivima Kongresa i zakonodavstvu koje bi zaštitilo privatnost dece na mreži.

Russell Wald iz Stanford Instituta za veštačku inteligenciju usmerenu na čoveka rekao je da je Bajden postavio “pozornicu za nacionalni dijalog o temi podizanjem pažnje na AI”. Prošle godine Bajdenova administracija takođe je objavila Nacrt za zakon o pravima veštačke inteligencije. Nacrt zakona je namenjen je da usmeri dizajn i primenu AI i drugih automatizovanih sistema na način koji štiti „američku javnost u doba veštačke inteligencije“.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,