BIZIT plus

Pametni zavoj prati i leči hronične rane

Istraživači sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju razvili su pametni zavoj za hronične rane, poput onih koje ponekad imaju pacijenti sa dijabetesom

PCPress.rs Image

Zavoj je napravljen od rastezljivih polimera i fleksibilnih elektronskih komponenti

Zavoj je fleksibilan i rastegljiv, ali sadrži elektronske komponente koje mogu pratiti ranu na znake infekcije, uključujući abnormalnu temperaturu, povećan nivo mokraćne kiseline i promene pH vrednosti. Zavoj može preneti ove podatke na pametni telefon kako bi upozorio kliničara, ali može i da počne da primenjuje lečenje, uključujući oslobađanje antibiotika i primenu električnog polja na ranu da podstakne zarastanje tkiva.

Hronične rane su teško iskustvo i za pacijenta i za kliničara. Teško se leče, bolne su i neprijatne. Takve rane se mogu javiti kod pacijenata sa dijabetesom, često u ekstremitetima gde je cirkulacija slaba. Nažalost, viši nivoi glukoze u krvi znače da takvi pacijenti mogu biti skloniji bakterijskoj infekciji kod hroničnih rana, a mala ogrebotina može da se razvije u veći čir. Ostali pacijenti koji imaju tendenciju da dožive hronične rane uključuju one koji su pretrpeli povrede od opekotina koje mogu biti sklone daljim komplikacijama.

Postoji ogroman podsticaj za istraživače da razviju nove tehnologije koje mogu pomoći u procesu zarastanja i borbi protiv infekcija kod hroničnih rana. „Postoji mnogo različitih vrsta hroničnih rana, posebno kod dijabetičkih čireva i opekotina koje traju dugo i izazivaju ogromne probleme za pacijenta“, rekao je Vei Gao, istraživač uključen u studiju. “Postoji potražnja za tehnologijom koja može olakšati oporavak.”

Da bi se pozabavili ovim, ovi istraživači su kreirali pametni zavoj, napredni zavoj za rane koji može pratiti i lečiti hronične rane. Zavoj je napravljen od rastezljivih polimera i fleksibilnih elektronskih komponenti, a sadrži čak i depo za antibiotike. Ako zavoj otkrije znake infekcije, kao što je povišena temperatura, ili povećani nivoi mokraćne kiseline ili laktata, on će pokrenuti program upozorenja i lečenja.

Ovo uključuje upozorenje kliničara o infekciji, a zatim isporuku lečenja lekovima u obliku lokalnih antibiotika. Poslednji korak je primena električnog polja koje može podstaći zarastanje rana.

„Pokazali smo ovaj dokaz koncepta na modelima malih životinja, ali u budućnosti bismo želeli da povećamo stabilnost uređaja, ali i da ga testiramo na većim hroničnim ranama, jer parametri rane i mikrookruženje mogu da variraju od lokacije do lokacije“, rekao je Gao.

Izvor: Medgadget

Facebook komentari: