Velika Britanija kaznila TikTok sa 15,8 miliona dolara

U saopštenju se navodi da je TikTok prekršio svoja pravila. Navodno, TikTok je dopustio da 1,4 miliona dece mlađe od 13 godina koriste aplikaciju.

PCPress.rs Image

Obrada ličnih podataka dece

Britanska regulatorna agencija za zaštitu privatnosti izrekla je kaznu TikTok-u u iznosu od 12,7 miliona funti odnosno 15,8 miliona dolara zbog nekoliko kršenja zakona o zaštiti podataka, uključujući način na koji je aplikacija obrađivala lične podatke dece. Kancelarija Poverenika za informacije (ICO) navodi da je TikTok u 2020. godini dozvolio da 1,4 miliona dece mlađe od 13 godina koristi aplikaciju u suprotnosti sa pravilima aplikacije.

ICO navodi da kompanije koje pružaju “usluge informacionog društva” mlađima od 13 godina moraju dobiti saglasnost od roditelja ili staratelja dece. TikTok to nije učinio. Prema izveštajima regulatora, kompanija je “trebalo da bude svesna da deca mlađa od 13 godina koriste njegovu platformu”. ICO je naveo da TikTok nije dovoljno uradio da bi pronašao i uklonio korisnike koji su maloletni. TikTok to nije uradio, uprkos tome što su neki stariji izrazili zabrinutost o tom pitanju.

Pročitajte i:  TikTok plaća za unapređenje pretraživanja 

TikTok je prekršio opštu uredbu o zaštiti podataka

Kancelarija je utvrdila da je TikTok između maja 2018.godine i jula 2020. godine prekršio Opštu uredbu o zaštiti podataka u Velikoj Britaniji na nekoliko načina. Između ostalog, ICO navodi da TikTok nije pravilno obavestio korisnike na jednostavan način o tome kako obrađuje i deli njihove podatke. Stoga korisnici TikTok-a, uključujući decu, “najverovatnije nisu mogli da donesu informisane odluke o tome da li i kako će koristiti” aplikaciju. Kancelarija je dodala da TikTok nije uspeo da osigura podatke koje obrađuje o korisnicima u Velikoj Britaniji “zakonito, fer i transparentno”.

“Mnogo ulažemo kako bismo sprečili maloletne korisnike da koriste platformu. Naš tim za bezbednost od 40.000 ljudi radi neprekidno. Nastojimo da održimo platformu bezbednom za našu zajednicu”, naveo je TikTok. “Nastavićemo da pregledamo odluku i razmatramo sledeće korake.” Kazna nije toliko visoka koliko se prethodno očekivalo. Istraga TikToka, počela je u februaru 2019. godine. ICO je u septembru upozorio kompaniju da bi mogla biti kažnjena sa do 27 miliona funti (33,7 miliona dolara). Istraga je započela u vreme kada je Federalna trgovinska komisija kaznila TikTok sa 5,7 miliona dolara zbog kršenja prava na privatnost dece.

Pročitajte i:  Facebook ažurira video plejer

TikTok je pod velikim pritiscima

Nedavno je TikTok se suočio sa velikom pažnjom regulatora širom sveta. Regulatori su zabrinuti zbog svoje privatnosti i sigurnosti. Vladini organi izrazili su zabrinutost da bi matična kompanija, ByteDance, mogla biti primorana da deli podatke o stanovnicima njihovih zemalja sa kineskim zvaničnicima. Prošlog meseca, izvršni direktor TikTok-a Shou Zi Chew je rekao članovima Kongresa da “ByteDance nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje”.

Ipak, aplikacija je zabranjena sa vladinih uređaja u nekoliko država. Neke države koje su zabranile aplikaciju su SAD, Velika Britanija, Kanada, Novi Zeland, Australiju, Norvešku i Evropski parlament.

Desetine američkih država zabranile su TikTok na uređajima koje koriste zvaničnici. Uvedeno je nekoliko zakona koji omogućuju Sjedinjenim Državama da potpuno zabrane platformu. U međuvremenu TikTok tvrdi da Bela kuća pokušava da primora ByteDance da proda aplikaciju.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,