BIZIT plus

Beč uskoro dobija „misleće“ semafore

Nakon autonomnih autobusa, Beč preduzima još jedan korak u svojoj inicijativi stvaranja pametnog grada. U glavnom gradu Austrije završena je faza testiranja inteligentnih semafora za pešake, a od jeseni 2019. godine prve raskrsnice biće opremljene sa kamerama i odgovarajućim softverom.

PCPress.rs Image
Foto: © Schaub-Walzer / PID

Takozvani „misleći“ semafori će sukcesivno zameniti oko 200 semafora na dugme koji su u Beču trenutno u upotrebi. Novi semafori samostalno prepoznaju kada se pešak približava, a to čini na osnovu pravca kretanja i načina kako se osoba ponaša. Kompjuterski program može da predvidi da li osoba zaista želi da pređe ulicu ili samo da prođe pored semafora. Ovaj sistem „mislećih“ semafora kreirao je tim sa Tehničkog fakulteta u Gracu u saradnji sa Gradom Bečom.

Trenutno se u saradnji sa gradskim opštinama traže semafori za pešake gde bi ovaj inteligentni kompjuterski upravljač bio najpotrebniji. Preduslov je da u neredovnim razmacima dosta ljudi želi da pređe raskrsnicu a sa druge strane da postoji pojačan saobraćaj.

Ovakvi semafori posebno bi bili korisni u blizini škola, bazena kao i mesta većih dešavanja. Bitno je napomenuti da kamere koje će biti ugrađene ne služe kao kamere za nadzor. One snime određeni trenutak, enkriptuju podatke i odmah ih potom izbrišu.

Facebook komentari: