Benq monitor za fotografe

BenQ SW2700PT je monitor namenjen fotografima, pa je njegova najznačajnija karakteristika verna reprodukcija boja.

SW2700PTMonitori namenjeni precizno ocrtanoj ciljnoj grupi sve su češći recept koji se primenjuje za uspeh na tržištu. Tu ideju sledi i BenQ SW2700PT, monitor namenjen pre svega fotografima. Na njemu je sve podređeno pregledu i obradi slika, sa ciljem da fotograf dobije što verniji prikaz kako bi njegovo delo izgledalo što približnije okruženju koje je uslikao.

BenQ SW2700PT ima QHD ekran dijagonale 27 inča rezolucije 2560×1440 tačaka, što daje nešto veću gustinu od one na koju smo navikli. Pritom je radni prostor veći na odnosu stranica 16:9, pa fotograf može da pokrene više alata koji će mu biti lako dostupni, a opet to neće uticati na veličinu i preglednost slike. Jedan od aduta je prikaz boja: BenQ model dolazi sa IPS tehnologijom i pokrivenošću gotovo celog Adobe RGB spektra. Pritom fotografije sadrže sve detalje kao i ambijent koji je uslikan. Posebno se izdvaja set karakteristika za podešavanje nijansi plave i zelene boje koje dominiraju kada fotografišete atraktivne pejzaže.

Tu dolazimo do mogućnosti prikaza više od milijardu boja. Velika pomoć amaterima, ali i profesionalcima jeste specijalna 14‑bitna 3D Look Up Table opcija koja unapređuje tačnost RGB prikaza monitora, tako da se postiže do sada neviđen nivo reprodukcije boja. Pritom hardverska kalibracija omogućava da podesite čip koji obrađuje sliku u okviru monitora, bez promena podešavanja same grafičke kartice. Olakšano je i senčenje, odnosno prikaz najglatkijih gradacija nijansi. Zanimljiva je i opcija koja je namenjena isključivo obradi crno‑belih fotografija, a daje najbolji mogući prikaz u odsustvu ostalih boja.

Osim karakteristikama, ovaj BenQ monitor ističe se i dizajnom. Ram može da se skine, a služi da spreči dolazak spoljašnjeg svetla do monitora i samim tim čuva veran prikaz fotografija. Koristan je i ergonomski oblik postolja koji omogućava da se ekran pomera po visini kako bi svaka osoba zauzela najbolji položaj i direktan pogled na ekran. Stalak monitora ima rupu kroz koji se provlače kablovi da se ne bi vukli na sve strane i smetali vam, što je važno i kod rotiranja ekrana za 180 stepeni, u uspravan mod, jer se kablovi neće zamrsiti i počupati dok nastojite da svoju fotografiju vidite u novoj perspektivi. Ukratko, pogledajte ovaj model ako se ozbiljno bavite fotografijom.

Model BenQ SW2700PT
Ekran 27” 2560×1440, AHVA (IPS)
Boje 1,07 milijardi boja, Adobe RGB
Osvetljenje 350 cd/m2
Kontrast 1000:1
Uglovi vidljivosti 178 / 178 stepeni
Vreme odziva 5 ms sivo na sivo
Osvežavanje 50-76 Hz
Povezivanje DVI, HDMI, DisplayPort, 3,5 mm, USB3.0
Dimenzije i masa 396,7×652,8×211,4 mm; 8,3 kg
Cena 76.990 dinara
Kontakt www.winwin.rs

Radovan Bibić

(Objavljeno u Časopisu PC#227)

Facebook komentari: