BIZIT 2018: Data Centri – Infrastruktura za budućnost

Bez ikakve sumnje, tehnologija jednostavno ne može da funkcioniše bez odgovarajuće fizičke infrastrukture. Upravo je tome bio posvećen blok o Data Centrima i infrastrukturi.

PCPress.rs Image
Slobodan Stanković, direktor Vesimpex-a

Blok je otvorio Slobodan Stanković, direktor kompanije Vesimpex, koji je pozdravio prisutne, izrazivši zadovoljstvo dugogodišnjim prisustvom na BIZIT manifestaciji i njenim rezultatima u proteklom periodu. Vesimpex je dobro poznata firma koja se bavi ne samo Data Centrima i infrastrukturom, već i industrijom, te je u tom smislu Stanković govorio o praktičnim primerima, pokazujući put do realizovanja jedne fabrike kafe putem digitalizovane proizvodnje i putem upotrebe robota.

Zatim je govoreno o elektro-ormanima, koji su neophodni za distribuciju električne energije, te o kompletnom projektu proizvodnje koji je u potpunosti vođen digitalno. Takođe je bilo reči i o efikasnosti poslovanja, odnosno optimizovanju broja utrošenih radnih sati u okviru svakog projekta, te razlici između neefikasnog poslovanja koje se jeftino plaća po radnom satu i efikasnog poslovanja koje se skupo plaća po radnom satu, te potrebi da se Srbija okrene drugom konceptu.

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu je govorio o tome koliko se stiglo o digitalizaciji javne uprave. Vlada Republike Srbije je formirala Kancelariju za IT službu koja odgovara direktno premijeru, pošto se ispostavilo da individualne kancelarije pri ministarstvima nemaju autoritet ili potreban nivo stručnosti da realizuju kompleksne IT projekte koji su potrebni zemlji.

PCPress.rs Image
Mihailo Jovanović, direktor kancelarije za IT i eUpravu

Takođe, uspostavljen je državni Data Centar u Beogradu, gde su pohranjene najvažnije informacije. Osim toga, bilo je reči o projektu od nacionalnog značaja u vidu izgradnje državnog Data Centra u Kragujevcu. Prošle nedelje je izašao i javni poziv za projektovanje tog velikog Data Centra, koji će biti pet puta veći od Data Centra u Beogradu. Ovaj Data Centar će, po rečima Jovanovića, biti podeljen na četiri velika dela – elektronska uprava, potrebe Telekoma, poseban deo namenjen organima uprave kao što su vojska i policija, dok će četvrti deo biti namenjen u komercijalne svrhe. Očekuje se da će dogodine biti položen i kamen temeljac za državni Data Centar u Kragujevcu.

Pročitajte i:  Data centar – gradivni element poslovanja

SBB Data Centar United Cloud je bio tema izlaganja Srđana Tomaševića, direktora B2B prodaje u kompaniji SBB Serbia Broadband. On je učesnike skupa upoznao sa distribucijom sadržaja u kompaniji sa 3500 zaposlenih koja pokriva zemlje sa preko 20 miliona stanovnika. SBB Solutions je deo fokusiran na biznis korisnike koji primenom visokih tehnologija opslužuje korisnike kombinovanjem  nezavisne optičke infrastrukture, savremenih Data Centara, kao i funkcionalno organizovane organizacije profesionalaca.

PCPress.rs Image
Srđana Tomaševića, direktora B2B prodaje, SBB Serbia Broadband

Još 2010. godine je SBB počeo sa isporukama managed servisa, sa svim odgovarajućim sertifikatima, kao prvi partner kompanije Cisco u Srbiji sa tim sertifikatom. SBB ima dva Data Centra, oba na teritoriji Beograda– Telepark i Absolute OK Data Centri. Oni su povezani najsavremenijom infrastrukturom i opslužuju klijente u Srbiji u skladu sa najvišim stanardima, koje garantuje podatak da se radi o Tier III Data Centrima sa ISO 27001 sertifikatom. Kroz akviziciju EUNET-a je SBB došao u poziciju da ponudi sve vidove usluga klijentima bez obzira na infrastrukturu i softverska rešenja. Najzad, predstavljen je EON Box, najnoviji proizvod United grupe koji je u stanju da svaki televizor pretvori u Smart televizor.

Pročitajte i:  BIZIT Plus seminar Kontekst prodaje: Dan dodate vrednosti

Ante Marišić, AC Power Sales Manager iz kompanije Vertiv je govorio o okvirima mogućnosti i uticaja savremenih Data Centara. Njegovo izlaganje je bilo posvećeno velikoj promeni u trendovima kada su Data centri u pitanju. Naime, umesto da se prikupljani podaci obrađuju u Core-u, sada se daleko više podataka nego što je potrebno prikuplja u „Edge“-u, i na osnovu toga je nastao izraz Edge Computing, novi trend koji forsira obradu podataka na mestu prikupljanja (Edge) umesto da oterećuje obradu slanjem ogromne količine podataka ka centralnim mestima obrade i skladištenja. No, sada se mnogo više toga mora sortirati i obraditi na ulaznim lokacijama.

PCPress.rs Image
Ante Marišić, AC Power Sales Manager, Vertiv

Važnost tog pristupa je demonstrirana na jednom praktičnom primeru. Očekuje se da će jedan pametni automobil generisati podataka koliko i 3000 ljudi, odnosno 4 TB po satu. Samim tim, jasno je da postoji ogromna potreba za sortiranjem podataka, njihovu obradu po fazama i prebacivanje najvažnijih informacija na centralne lokacije za dalju distribuciju.

Sanja Milovanović, Product Manager ENEL PS-a, je svoje izlaganje posvetila još jednoj veoma važnoj temi – optimizaciji i upravljanju Data Centrom. Nadovezujući se na temu o Edge Computingu, naglasila je da će 40% podataka do 2020. godine obrađivati Edge Hybrid Cloud. Jedna od najvažnijih stavki koje podstiču Edge Computing je, ispostavilo se, upravo GDPR, o kome će takođe biti puno reči tokom ovogodišnjeg BIZIT-a.

Pročitajte i:  Rittal je razvio megavatno hlađenje za AI

PCPress.rs Image

Dodatni podsticaj će dati dalji razvoj IoT-a, koji će samo dobijati na zamahu. Sa 50 milijardi povezanih uređaja, očekuje se da će se količina digitalnih podataka utrostručiti u veoma kratkom roku. Data centri moraju da se pripreme za takvu situaciju sa infrastrukturne strane. Optimizacija kapaciteta će imati sve veći značaj za rad servera i Data Centara kako raste priliv ogromne količine podataka. Izlaganje je završeno praktičnim primerima vezanim za Data Centar Telekoma Srbija i Schneider Electric rešenja

Blok posvećena Data centrima i infrastrukturi je završen izlaganjem Aleksandra Bukve, specijaliste za IT infrastrukturu kompanije Vesimpex, koji je na primeru RiZone DCIM rešenja demonstrirao kako efikasno i pouzdano upravljati radom Data Centra. DCIM rešenje je demonstrirano na praktičnim primerima, poput pitanja o povećanju bezbednosti, optimizaciji potrošnje, brzog kreiranja izveštaja i druge praktične primere.

Monitoring softver kao što je RiZone može da pomogne u svim ovakvim scenarijima, budući da predstavlja kompletno rešenje za menadžment infrastrukture Data Centara. Vesimpex pored toga u okviru tog rešenja raspolaže vizualnim alarm menadžmentom, menadžmentom potrošnje, vizualnim grafičkim editorom, podrškom za workflow i calculation engine, administraciju i menadžment kapaciteta, kao i brojnim drugim mogućnostima.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,