Top50 Glas publike

BIZIT 2018: Miodrag Zec – “Ukoliko nemate uređeno društvo, osuđeni ste na siromaštvo”

Pravljenjem proizoda zvani država, najčešće se bave oni koji nemaju nikakvo konkretno zanimanje. Smatra se da onaj ko vam pravi i skraćuje pantalone ili košulju mora nešto da zna, a neko ko pravi proizvod zvani država ne mora ništa da zna. Tu je dovoljno nešto drugo“, su reči kojima je dr Miodrag Zec, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, započeo svoje predavanje pod nazivom „Država, akumulacija, razvoj – mitovi i dileme“ na nedavno održanoj BIZIT konferenciji.

PCPress.rs Image

U svom prepoznatljivom stilu, profesor Zec se osvrnuo na najveće probleme, ali i mitove sa kojima se susrećemo na relaciji potreba i želja, odnosno podsticaja na razvoj i državne politike. Sa karakterističnim primerima, dovodeći publiku do oduševljenja, analizirao je razne probleme sa kojima se susreće Srbija kao društvo, ali i izazove digitalizacije. Profesor Zec je pošao od jednostavnog pitanja – zašto su jedni bogati, a drugi siromašni.

Prema njegovom mišljenju, sve drugo što možemo razvijati, unapređivati, najavljivati velike industrijske pomake i revolucije, ali se u praksi neće ništa desiti jer odgovor na pitanje bogatstva nije u resursima, nego u znanju i organizaciji. „Uređeno društvo je osnov svega. Ukoliko nemate uređeno društvo, osuđeni ste na siromaštvo. Država je proizvod ljudskog društva, koji su neki narodi proizveli, ali drugi nisu. To je najkomplikovaniji, najzahtevniji, najsofisticiraniji proiozvod, što ljudi ne shvataju“, rekao je ovom prilikom profesor Zec.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: Uvodno predavanje i poslovni softver
PCPress.rs Image
dr Miodrag Zec, redovni profesor Univerziteta u Beogradu

Profesor Zec je izložio dva koncepta države – najpre na pravne i autokratske države, ali isto tako i na države sa visokim stopama poreza i izrazitom stopom jednakosti, kao i države sa niskim stopama poreza sa ogromnom stopom nejednakosti. Profesor Zec smatra da je najvažnija stavka vladavina zakona i prava. U autoritarnim državama zakoni se donose retroaktivno i legalizacija ide naknadno, i to su negativni primeri na koje se ne treba ugledati, jer u njima bazični principi nisu poštovani, nezavisno od toga da li su zakoni dobri ili ne. Proizvod toga su nestabilnosti svojine i ugovora, gde sve zavisi od vlasti. Ovim svojim izlaganjem profesor Zec je okončao blok pod nazivom “Novi ekonomski poredak i kreativna industrija”.

Celo predavanje možete pogledati u video snimku ispod ili na zvaničnom BIZIT youtube kanalu:

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,