Top50 Glas publike

BIZIT 2019: Lideri Četvrte industrijske revolucije

Pre godinu dana 86% rukovodilaca je, u Deloitte‑ovom prvom izveštaju o spremnosti biznisa za Četvrtu industrijsku revoluciju, reklo da njihove organizacije rade „sve što mogu“. Ove godine manje od polovine reklo je isto. Ako i vi spadate u grupu rukovodilaca koji znaju da se može uraditi više, ovogodišnja BIZIT konferencija „Digitalna ekonomija 2020“ je pravo mesto za nove ideje, ali i odgovore na vaša pitanja.

PCPress.rs Image

Statistike iz Deloitte‑ovog izveštaja predstavljaju dobar znak, koji nam govori da rukovodioci stiču mnogo dublje razumevanje Industrije 4.0 – sve su svesniji izazova koji su pred njima i realnije gledaju na poteze potrebne za uspeh na tržištu. Deloitte-ov drugi izveštaj o spremnosti biznisa za Industriju 4.0 istražuje kako organizacije mogu da uspeju u četiri oblasti: društvo, strategija, tehnologija i talenat. U nedavnom razgovoru s rukovodiocem iz Siemens‑a, iz prve ruke smo se uverili da uspešna digitalna transformacija zahteva strateške odluke najvišeg menadžmenta i da pravilno uvođenje Četvrte industrijske revolucije treba da počne od vrha organizacione strukture. Sada nas je interesovalo kako se lideri kreću napred, gde ostvaruju najveći napredak i šta izdvaja najefikasnije lidere.

Znamo li šta radimo?

Iako mnogi rukovodioci nastavljaju da se bore sa složenošću Industrije 4.0, neki lideri su izgledali kao da „znaju šta treba da rade“. Uzimajući u obzir Deloitte‑ov izveštaj, izdvojila su se četiri tipa lidera koji mogu da pruže smernice za rukovodioce i posluže kao modeli za lidere širom sveta dok se bore sa izazovima digitalne transformacije. Pre nego što istražimo tipove lidera, korisno je razumeti ključne nalaze istraživanja.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: IT infrastruktura i dalje u fokusu

PCPress.rs ImageRukovodioci se bore da razviju efikasne strategije na današnjim brzo promenljivim tržištima. Lideri su rekli da imaju poteškoća da razumeju sve nove mogućnosti koje donose tehnologije, a u nekim slučajevima nedostaje im strateška vizija. Nastavljaju da se fokusiraju na korišćenje naprednih tehnologija kako bi zaštitili svoje pozicije, ali se ne usuđuju baš uvek na hrabre investicije za pokretanje kardinalnih promena. Mnogi rukovodioci na pozicijama najvišeg menadžmenta vide rezultate od svojih ulaganja u tehnologiju, ali drugima je teško da napreduju. Izazovi uključuju preveliko fokusiranje na kratkoročne rezultate i nepotpuno razumevanje tehnologija Industrije 4.0.

Širina jaza u posedovanju veština očiglednija je liderima, kao i buđenje svesti da sadašnji obrazovni sistemi neće moći da odgovore na izazov. Skoro dvostruko više lidera reklo je da će njihove organizacije nastojati da obuče postojeće zaposlene, a ne da traže nove.

Četiri tipa lidera

PCPress.rs ImageS tim nalazima kao kontekstom, otkriveno je da neki lideri postižu bolji napredak od drugih u suočavanju sa izazovima u oblasti društva, strategije, tehnologije i talenata:

  1. Društveni optimisti – Određeni lideri ističu se svojom sposobnošću da im dobro ide ako rade dobre stvari. Ovaj tip lidera smatra da su društvene inicijative od suštinskog značaja za njihov biznis, a njihov optimizam u pogledu stvaranja društvenog uticaja utiče na njihov pogled na nekoliko načina. Verovatnije je da će reći da je njihova radna snaga spremna za digitalnu transformaciju i oni su daleko spremniji da obučavaju svoje radnike. Kompanije s liderima koji se identifikuju kao društveni optimisti takođe rastu više od onih koji nisu uspešno pronašli ravnotežu između činjenja dobra i ostvarivanja profita.
  2. Donosioci odluka okrenuti podacima – Neki rukovodioci najvišeg menadžmenta prevazilaze izazove tako što zauzimaju metodičke pristupe koji su usredsređeni na podatke u donošenju strateških odluka. To su ljudi spremni da unovče mogućnosti Industrije 4.0, a njihove organizacije već uživaju ekonomske koristi od prihvatanja Industrije 4.0. U protekloj godini skoro polovina takvih organizacija ostvarila je godišnji rast prihoda od 5% ili više, dok je samo četvrtina drugih organizacija ostvarila takve rezultate.
  3. Lideri koji unose kardinalne promene – Ovaj tip lidera shvata da investicije u disruptivne inovacije izdvajaju njihove organizacije od konkurenata. Imaju samopouzdanje, što im daje prednost kada se suočavaju s nepoznanicama Industrije 4.0, jer će sigurnije organizacije biti bolje pripremljene za implementaciju disruptivnih tehnologija. Organizacije ovih lidera obično imaju više definisanih procesa donošenja odluka, a veća je verovatnoća da će donositi odluke zasnovane na podacima uz pomoć različitih grupa zainteresovanih strana.
  4. Lovci na talente – Ovi rukovodioci pripremaju zaposlene za digitalnu transformaciju. Verovatnije je da će ovi lideri više od drugih investirati u prekvalifikaciju zaposlenih za budućnost rada. Dok to čine, lovci na talente su takođe posvećeni društvenom uticaju i vide rane rezultate svojih progresivnih napora – a 64 odsto je već generisalo nove izvore prihoda za svoje organizacije kroz društvene inicijative.
Pročitajte i:  BIZIT 2022: Svečanim govorom i uvodnim predavanjima otvorena vodeća tehnološka konferencija

Činiti dobro

Izveštaj sadrži mnogo detaljniji pogled na ono što definiše četiri tipa liderskih ličnosti, ali uopšteno možemo da vidimo da je „činiti dobro“ veliki podsticaj za posao, da kompanije imaju koristi od dugoročnog pogleda na ulaganje u tehnologije Industrije 4.0 i da će lideri koji daju prednost obuci biti uspešniji.

PCPress.rs Image

Dok razmišljamo i prognoziramo, osobine lidera definisaće buduću stabilnost organizacija. Oni koji otelotvoruju karakteristike uspešnih lidera na pozicijama visokog i najvišeg menadžmenta, ne samo da unapređuju sve pozicije ispod njihovih i rastu brže od svojih konkurenata, već su i vizionari u načinima na koje vode svoje kompanije u budućnost.

Kako ćete vi voditi svoje organizacije u Četvrtoj industrijskoj revoluciji? Kažu da pobeda voli pripremu, a da biste vi uspešno vodili svoje organizacije u Četvrtoj industrijskoj revoluciji, najbolji način da se pripremite jeste predstojeća, šesta po redu, BIZIT konferencija posvećena digitalnoj ekonomiji i srodnim temama. Prijavite se na sajtu bizit.rs i iskoristite popust za ranu registraciju. Vidimo se 6. i 7. novembra u Klubu poslanika!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,