Data centri 2024

BIZIT 2019: Programeri sa zlom namerom

Puno puta smo slušali priče o programerima koji su automatizovali svoje poslove, i tako na ovaj ili onaj način uživali razne vrste povlastica. Međutim, postoje i mračnije priče – one o programerima koji praktično prinuđavaju poslodavca da bude zavistan od njih, kreirajući na taj način neku vrstu permanentne ucene. Jedan takav programer se sada suočava sa visokom kaznom, kako u smislu novca, tako i zatvora.

PCPress.rs Image

62-godišnji David Tinley se izjasnio krivim za optužbu da je namerno naneo štetu zaštićenom računaru. Sada mu preti novčana kazna u iznosu do 250 hiljada dolara, kao i desetogodišnja zatvorska kazna. Tinley je radio u američkoj podružnici kompanije Siemens, nemačkom tehnološkom gigantu. Njegov posao je bio da kreira specijalne automatizovane tabele, kako bi kompanija držala pod kotrolom razne vrste narudžbina pojedinih uređaja i električne opreme.

Tinley je umesto toga ubacio “logičku bombu”, zloćudni kod koji ometa program kada se steknu odgovarajući uslovi – recimo, na određeni datum ili kada porudžbine dostignu određeni nivo. Optužnica je tvrdila da je Tinley obezbedio da tabele počnu da prave probleme svakih nekoliko godina, zbog čega se pojavljivao veliki broj grešaka. Rešenje kompanije Siemens je, pogađate, bilo da ga ponovo angažuje na uređivanju jer je Tinley to tako lepo uradio nekoliko godina ranije i sve je lepo funkcionisalo duže vremena, da bi se problem ponovio. Programer bi tada jednostavno pomerio datum kada bi tabele opet trebale da “polude”.

Pročitajte i:  BIZIT Plus seminar Kontekst prodaje – Predstavljamo predavače – Branko Đaković

Uhapšen je 2016. godine kada je bio na odmoru, a Siemens je zaveo nekoliko važnih narudžbina u sistemu koji je napravio problem, pa je morao da ga sređuje neko drugi. Tada je otkriveno da je u stvari svo vreme u sistemu bila “logička bomba”. Očito je Tinley morao da više vodi računa o usklađivanju odmora sa nameštenim datumom otkaza tabelarnog sistema. Njegovi advokati su čak ustvrdili da Tinley zapravo nije imao nikakve zarade od toga, već da je njegov jedini motiv bio da zaštiti svoj lični kod.

Kako ste zadovoljni svojim programerima? Da li verujete svom timu i šta mislite, koliko ima neukih žrtava ovakvih programera kada čak i tehnološki giganti bivaju žrtve? Kako se zaštititi od ovakvih i svih drugih vrsta pretnji i koliko štete današnjem poslovnom okruženju mogu naneti problemi u informacionim sistemima – to će, između ostalog, biti teme naredne BIZIT konferencije, posvećene digitalnoj ekonomiji. Prijavite se na sajtu bizit.rs i iskoristite popust za ranu registraciju. Vidimo se 6. i 7. novembra u Klubu poslanika!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,