BIZIT 2022

BIZIT 2021: Rekonstruisati data centar ili graditi nov?

Na predstojećoj osmoj BIZIT konferenciji koja će biti održan 3. i 4. novembra u Klubu poslanika, uživo i online pod sloganom “Bitka za korisnike”, Miloš Stojković, Data Centre Design and Consulting, ENEL PS će govoriti na temu “Rekonstruisati data centar ili graditi nov?”.

PCPress.rs Image

Koliko je za jednu kompaniju važno uspostavljanje efikasnog Data centra?

Posmatrajući današnje kompanije (objekti, infrastruktura,..) brzo se uviđa da je IKT najosetljiviji deo, uključujući podatke, aplikacije, software, hardware. Data Centri (u daljem tekstu DC), prateći napredak IKT hardware-a doživljavaju evoluciju, tako da više ne važe pravila dobre prakse od pre 10 godina. Moderna rešenja čiji razvoj diktiraju najveći brendovi ove industrije (npr. Schneider Electric) omogućuju danas daleko efikasniji DC, uz napajanje i hlađenje sa minimalnim rasipanjem energije.

Tržište električne energije

Tržište energijom je uzdrmano u poslednjih nekoliko meseci sa tendencijom rasta cena, između ostalog i električne energije. Mesečni računi će se uvećavati, samim tim i svest o efikasnom trošenju električne energije i uštedama. Posmatrajući veliku IT petorku (GAFAM) vidi se da je potrošnja energije i vode najbitniji parametar pri planiranju i izgradnji DC. Jedino njima polazi za rukom da realizuju projekte uz vrednost PUE indeksa (Power Usage Effectiveness) reda veličine 1,15.

PCPress.rs Image
Miloš Stojković, Data Centre Design and Consulting, ENEL PS

Rekonstrukcija DC

Prezentacija predstavlja rekonstrukciju DC kompanije EDB u centru Beograda. Prethodno stanje ovog DC nije bilo na nivou IKT opreme koja se nalazila unutra. Klimatizacija je trošila ogromne količine energije, a na mnogim mestima besprekidno napajanje se svelo na male rekovske UPS-ove. Rekonstrukcijom je pouzdanost podignuta na nivo Tier III (prema Tier Standardu Uptime Institute-a), a koeficijent efikasnosti PUE je dostigao 1,4. Fizička arhitektura DC je planirana u software-u ISX Designer (Schneider Electric) uz optimizaciju rasporeda rekova i unutrašnjih jedinica za hlađenje u četiri reda. DC infrastruktura je dovedena na visi nivo, sto podrazumeva:

  • UPS napajanje sa dve nezavisne grane – A i B
  • Napajanje nezavisnim dizel agregatom namenjenim samo za data centar (po standardu SRPS EN 50600 jedna od osnovnih stavki za ispunjavanje kriterijuma pouzdanosti)
  • Hlađenje data centra Inrow sistemom – visoka efikasnost i precizna distribucija hladnog vazduha
  • Korišćenje “free cooling” moda u hlađenju
  • Fizički raspored rek kabineta u “cold aisle – hot aisle” konfiguraciji – visoka efikasnost distribucije hladnog vazduha
  • PUE faktor data centra je bio oko 1,4 – ocena “efikasan” prema kategorizaciji “Green Grid-a”

Iskoristite priliku i prijavite se već danas na ovom linku. U Klubu poslanika će uživo prisustvovati onoliko publike koliko dozvole mere zdravstvene bezbednosti. Za online praćenje broj učesnika nije ograničen i za njih će biti organizovan interaktivni video prenos u realnom vremenu. Svi koji budu pratili preko ekrana moći će tokom prezentacija da postavljanju pitanja predavačima kroz chat servise i da učestvuju u nagradnom kvizu, isto kao i publika uživo prisutna u Klubu poslanika.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: