BIZIT 2022

Velika Britanija ukida porez na digitalne usluge nakon globalne poreske reforme

Velika Britanija je izjavila sa da će ukinuti porez na digitalne usluge američkim tehnološkim gigantima kao što su Google i Facebook kada na snagu stupi globalna reforma korporativnog oporezivanja 2023. godine.

PCPress.rs Image

Digitalne usluge ubuduće će se oporezivati drugačije

Ministar finansija Velike Britanije Riši Sunak je izjavio: „Dogovorili smo način na koji ćemo promeniti porez na digitalne usluge. Ovim sporazumom naš porez na digitalne usluge će biti zaštićen sve do 2023. godine, kada će doći do globalnih promena.“

Austrija, Velika Britanija, Francuska, Italija, Španija i Sjedinjene Države su postigle sporazum o prelasku sa nacionalnih poreza na digitalne usluge koje osporava Vašington na globalni poreski sporazum. Sporazum je postignut nakon što je skoro 140 država postiglo dogovor o novim pravilima za međunarodno oporezivanje. Velika Britanija je uvela porez na digitalne uslige u aprilu 2020. godine i naplaćuje 2% od bruto prihoda velikih digitalnih kompanija koje su ostvarile od korisnika u državi.

Promene u poreskim sistemima i politikama država širom sveta su značajne za tehnološki svet. Ovakve promene pokazuju da će tehnologija i Internet u budućnosti imati mnogo značajnije mesto nego što je to danas slučaj. Sa druge strane, ovakve promene u poreskim politikama ukazuju na političku volju da podrže dalji razvoj tehnologije i promena koje dolaze sa tehnološkim razvojem.

Pročitajte i:  Velika Britanija nastavlja istragu Microsoftove kupovine Activisiona

Izvor: ITNews

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,