BIZIT 2022

Blue Origin predstavio novu raketu

Kompanija Blue Origin je 2018. godine dobila 500 miliona dolara za razvijanje New Glenn rakete, koja bi mogla da leti do određenih tačaka u svemiru, te se ponovo vraća na matičnu planetu.

PCPress.rs Image

Rakete privatnih kompanija u velikom usponu

Kao inspiracija poslužila je raketa Falcon Heavy kompanije SpaceX, a u poslednje dve godine se o projektu nije mnogo čulo, sve dok kompanija pre nekoliko dana nije podelila nove informacije.

Zainteresovani su tako mogli da vide da je u pitanju raketa koja po dimenzijama prevazilazi sve aktuelne rivale, a posebno kada je u pitanju prednji deo rakete, čije bi dimenzije u budućnosti mogle da omoguće i transport većih satelita. Pored toga su predstavljeni i BE-3U motori, koji su uspešno testirani, tako da eksperti koji rade na projektu sada mogu da se koncentrišu na hardver.

Prvi test let je još uvek daleko, a pretpostavlja se da će New Glenn, kada jednom bude poleteo, biti ozbiljna konkurencija raketi Falcon Heavy, a u planu je i veća New Armstrong letelica, koja će postati direkta konkurencija SpaceX Starship raketi.

Pročitajte i:  Starlink će tražiti izuzeće od sankcija u Iranu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,