TrendMicro

Bolji streaming na opterećenim bežičnim mrežama

Jedna od iritirajućih stvari kada gledate streaming video je trenutak kada se emitovanje prekine i počne baferovanje video signala. To se obično dešava na opterećenim bežičnim mrežama na koje se istovremeno nakači veliki broj korisnika.

PCPress.rs Image

Istraživači sa MIT-a uspeli su da pronađu način kako da pomognu ljudima da na optimalan način podele ograničen protok preko bežične mreže. U okviru Computer Science and Artifical Intelligence Laboratorije (CSAIL), naučnici su razvili Minerva sistem koji analizira video pre nego što počne sa njegovim streaming-om, kako bi utvrdio koliko će uticati na prikaz ukoliko se emituje u nižem kvalitetu.

Tradicionalni protokoli za Wi-Fi jednostavno dele protok između korisnika. Ukoliko imamo dva korisnika, protok će se podeliti na dva jednaka dela, koji možda neće biti dovoljni za streaming u maksimalnom kvalitetu oba video snimka. Jedan od tih videa možda možda može da bude prikazan i u lošijem kvalitetu, a da to ne utiče na iskustvo gledanja, dok kod drugog to može da bude problematično (ovo je obično slučaj kod sportskih prenosa, gde svaka pikselizacija i zamrzavanje snimka drastično utiču na ceo ugođaj).

Pročitajte i:  Netflix-ov plan sa reklamama ne radi na Apple TV-u

Minerva će u tom slučaju analizirati oba videa pre nego što krene njihov streaming, kako bi utvrdila koliki protok je potreban da bi se obezbedio dovoljan kvalitet gledanja. Protokol će onda dodeliti svakom video zapisu potreban bandwith i podesiće sve ostale parametre kako bi streaming tekao bez zastoja ili sa minimalnim zastojem.

Tokom testiranja, Minerva je uspela da smanji bafering za polovinu, a u trećini slučaja je poboljšan kvalitet prikaza video snimka. Princip je jednako efikasan i u kućnim uslovima, ali i kod velikih streaming kompanija kao što su Netflix ili Hulu. Najbolje od svega je što sistem ne zahteva bilo kakve promene u hardveru, jer je suštinski ovo samo zamena za klasičan TCP/IP protokol.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,