Brave browser tiho dodaje VPN uslugu na vaš Windows računar

Brave browser je bio popularan izbor među korisnicima Windows-a zbog svojih funkcija usmerenih na privatnost, ali nedavno otkriće bacilo je senku na njegovu reputaciju.

PCPress.rs Image

Kada preuzmete Brave browser za Windows, takođe preuzimate i VPN uslugu kompanije

Browser je tajno instalirao svoju VPN uslugu na Windows računarima bez traženja dozvole. Ispostavilo se da od 2022. godine, instalacija Brave browsera na vašem Windows računaru dolazi sa neočekivanim dodatkom: Brave-ova vlastita VPN usluga, Brave Firewall + VPN, dodavana je na vaš sistem bez vašeg znanja i pristanka, kako je otkrio Ghacks.

Ako ste instalirali Brave browser na svom računaru, možda ćete biti iznenađeni kad otkrijete dva neočekivana gosta u menadžeru usluga na vašem sistemu, a to su Brave VPN Service i Brave VPN Wireguard Service. Ove usluge su dodate čak i ako nikada niste iskazali interes za Brave-ove VPN ponude.

Brave-ova Firewall + VPN usluga, koja košta 9,99 dolara mesečno, ostaje neaktivna osim ako se odlučite da se pretplatite. Međutim, činjenica da se instalira bez vašeg znanja ne uliva poverenje u Brave-ovu posvećenost transparentnosti.

Pročitajte i:  Brave internet pregledač dobija AI asistenta za Android

Brian Clifton, potpredsednik za inženjering u Brave-u, obratio se problemu na GitHub-u i objasnio da je Brave VPN Wireguard Service dodat tokom instalacije browsera počevši od verzije 1.57.47, ali samo za korisnike sa administratorskim privilegijama. Druga usluga, Brave VPN Service, očigledno je bila uključena sa browserem već neko vreme.

Ova automatska instalacija VPN-a trenutno je ograničena na Windows verziju web browsera. Kompanija planira da promeni ovu praksu u budućem ažuriranju. Idealno, VPN usluge bi trebalo da se preuzmu tek nakon što korisnik izričito pokaže interes i izvrši uplatu, kako se i očekuje.

Trenutno nije jasno da li će usluge VPN-a koje su uključene, biti uklonjene sa postojećih instalacija Brave browsera. Iako ih možete ručno ukloniti, buduća ažuriranja mogu ih ponovo dodati dok Brave ne promeni svoju praksu instalacije. Kao privremeno rešenje, možete deinstalirati Brave i ponovo ga instalirati bez administratorskih prava, kako biste sprečili program da dodaje dodatne usluge bez vaše dozvole.

Izvor: Androidcentral

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,