Brave i Firefox presreću linkove koji se otvaraju na silu u Microsoft Edge-u

Microsoft je nenamerno ponovo zagrejao ratove web browsera sa antikonkurentnim promenama kompanije u sistemu Windows 11.

PCPress.rs Image

Ratovi browsera se ponovo zagrevaju

To je otežalo promenu podrazumevanog web browsera i proširilo je upotrebu linkova koje prisilno otvaraju Edge umesto podrazumevanog browsera. Web browser Brave je dodao podršku za microsoft-edge: URL šemu sa verzijom 1.30.86, objavljenu prošle nedelje. Dakle, više ne morate da instalirate EdgeDeflector ako koristite Brave kao podrazumevani browser. Pojaviće se kao opcija kada kliknete na microsoft-edge: link. Ovo čini Brave prvim web browserem koji implementira podršku za Microsoftovu šemu URL-a protiv konkurencije. Međutim, to nije jedini browser koji to čini.

Mozilla programer Masatoshi Kimura takođe je napisao zakrpe za implementaciju protokola u Firefox. Još nije prošao pregled i spojio se sa Firefoxom, ali stvar se pokrenula sa mesta. Implementacija Firefoxa deo je celokupnog rada na integraciji Windows 11 shell. Naravno, možete nastaviti da koristite EdgeDeflector i pustiti ga da radi svoj izbor, bez obzira na vaš željeni browser. Sada postaje sve manje relevantno što više browsera izvorno upravlja protokolom. Brave Softvare takođe razmišlja o tome da učini korak dalje. Kompanija planira da presretne Windows Search/Cortana veze do Bing-a i umesto toga ih preusmeri na podrazumevani browser svojih korisnika. Microsoft koristi svoju tržišnu poziciju za vrlo vidljivo promovisanje svog browsera u ljusci operativnog sistema Windows. Savremeni web browseri primenjuju zaštitu koja pokušava da blokira promene podrazumevanih postavki browsera.

Pročitajte i:  7 jednostavnih načina da ubrzate Windows 11 besplatno

Ova zaštita blokira neovlašćene promene podešavanja pretraživanja, ali i štiti prihod browsera od partnera na browseru. Nažalost, razlikovanje izmene postavke koju je inicirao korisnik i promena koje je uneo zlonamerni softver pokazalo se teškim. Web browserima je godinama bilo teško da se kreću ovim vodama, a to je dovelo do mnogih promena neprijateljski nastrojenih prema korisnicima. Na primer. postalo je teško upravljati, praviti rezervne kopije i vratiti profil browsera. Slično, operativni sistemi, uključujući Android, iOS, macOS i Windows, uključuju zaštitu kako bi se sprečile neovlašćene promene podrazumevanih postavki web browsera.

Antikonkurentska praksa

Podrazumevana zaštita browsera postoji s razlogom i to nije samo problem antimonopola. Ako Mozilla to može zaobići, to mogu i PUA i zlonamerni softver. Neke Microsoft aplikacije izričito kažu „Otvori pomoću Bing-a“ ili „Traži pomoću Bing-a“. U tim situacijama, Brave će ih preusmeriti na drugo mesto. S druge strane, mnogi linkovi u Windows shell izgledaju kao linkovi do dokumentacije, ali umesto toga vode do rezultata pretrage Bing-a. U operativnom sistemu Windows 7 i starijim verzijama, ovi linkovi su direktno ukazivali na dokumentaciju čiji je autor Microsoft. Ratovi browsera se zaista ponovo zagrevaju.

Pročitajte i:  Šta je Windows 11 LTSC i da li ga možete instalirati na svom računaru?

Regulatori širom sveta agresivno preispituju velike tehnologije za antikonkurentnu praksu, ali svi na terenu iz dana u dan igraju prljavije. Kako smo došli ovde? Do objavljivanja iOS verzije 14 u septembru 2020. niste mogli da promenite podrazumevani web browser na iPhone i iPad uređajima. Google ima mnogo aplikacija za iOS, uključujući shell za svoj Chrome browser. Da bi povezao sve svoje aplikacije, Google je u februaru 2014. uveo šemu googlechrome: URL. Mogao bi da koristi ove linkove da vas usmeri iz aplikacije Search ili Mail i pređe u Chrome umesto u Apple-ov browser Safari.

Ove šeme URL-a namenjene dobavljačima, uvedene su radi borbe protiv Apple-ovog antikonkurentnog ponašanja na iOS platformi. Microsoft je samo promenio sve više linkova u svom operativnom sistemu i aplikacijama kako bi koristio svoju šemu URL-a namenjenu dobavljaču. Prvobitni greh je bio Apple-ov, ali Microsoft sa zadovoljstvom koristi njegove posledice.

Izvor: Ctrl

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,