Zebra

Broj detektovanih malicioznih fajlova raste već drugu godinu zaredom

Pred kraj svake godine, kompanija Kaspersky Lab objavljuje rezultate i statističke podatke o sajber pretnjama koje su je obeležili. Prema ovim rezultatima, tokom 2017. godine, detektovano je čak 360.000 malicioznih fajlova na dnevnom nivou, što je 11,5 odsto više u odnosu na rezultate iz prethodne godine. Blagi pad je zabeležen u 2015. godini nakon čega broj detektovanih malicioznih fajlova raste već drugu godinu zaredom.

Ovaj broj pokazuje prosečnu aktivnost sajber kriminalaca koji su odgovorni za kreiranje i distribuciju malvera. Broj malicioznih fajlova detektovanih na dnevnom nivou prvi put je izračunat 2011. godine i tada je iznosio oko 70.000 fajlova na dnevnom nivou, a rezultati iz 2017. godine ukazuju na to da se cifra povećala pet puta i da još uvek raste. 

Većina fajlova koji su označeni kao opasni spadaju u kategoriju malvera (92 odsto), dok se ostatak svrstava u reklamni softver, koji se ne podrazumeva kao maliciozni, međutim, u mnogo slučajeva može dovesti do kompromitovanja privatnih podataka i stvoriti dodatne rizike. Meta makar jednog malver napada u toku godine bilo je 29,4 odsto korisničkih računara, a 22 odsto bilo je izloženo reklamnim programima i njihovim komponentama.

Pročitajte i:  Severna Koreja: Hakeri i bezbednosni eksperti

Kako bi se najadekvatnije zaštitili korisnici ne bi trebalo da rade nadamo se već poznate stvari kao što su otvaranje sumnjivih fajlova ili priloga, preuzimaju sadržaj i instaliraju aplikacije koje stižu sa nepoznatih izvora, ne posećuju linkove primljene sa nepoznatih izvora ili sumnjive oglase bilo koje vrste.

Izvor: Kaspersky Lab

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,