BIZIT 23

Broj detektovanih malicioznih fajlova raste već drugu godinu zaredom

Pred kraj svake godine, kompanija Kaspersky Lab objavljuje rezultate i statističke podatke o sajber pretnjama koje su je obeležili. Prema ovim rezultatima, tokom 2017. godine, detektovano je čak 360.000 malicioznih fajlova na dnevnom nivou, što je 11,5 odsto više u odnosu na rezultate iz prethodne godine. Blagi pad je zabeležen u 2015. godini nakon čega broj detektovanih malicioznih fajlova raste već drugu godinu zaredom.

PCPress.rs Image

Ovaj broj pokazuje prosečnu aktivnost sajber kriminalaca koji su odgovorni za kreiranje i distribuciju malvera. Broj malicioznih fajlova detektovanih na dnevnom nivou prvi put je izračunat 2011. godine i tada je iznosio oko 70.000 fajlova na dnevnom nivou, a rezultati iz 2017. godine ukazuju na to da se cifra povećala pet puta i da još uvek raste. 

Većina fajlova koji su označeni kao opasni spadaju u kategoriju malvera (92 odsto), dok se ostatak svrstava u reklamni softver, koji se ne podrazumeva kao maliciozni, međutim, u mnogo slučajeva može dovesti do kompromitovanja privatnih podataka i stvoriti dodatne rizike. Meta makar jednog malver napada u toku godine bilo je 29,4 odsto korisničkih računara, a 22 odsto bilo je izloženo reklamnim programima i njihovim komponentama.

Pročitajte i:  Google Play aplikacije koje napadaju kad je telefon isključen

Kako bi se najadekvatnije zaštitili korisnici ne bi trebalo da rade nadamo se već poznate stvari kao što su otvaranje sumnjivih fajlova ili priloga, preuzimaju sadržaj i instaliraju aplikacije koje stižu sa nepoznatih izvora, ne posećuju linkove primljene sa nepoznatih izvora ili sumnjive oglase bilo koje vrste.

Izvor: Kaspersky Lab

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,