BIZIT 2022

Koliko smo spremni da usvojimo nove tehnologije?

Evropske kompanije moraju da donesu prelomne odluke koje će definisati njihov odnos prema tehnologiji. Uvidi dobijeni od svetskih stručnjaka, rukovodilaca kompanija i zaposlenih ukazuju na ogromne razlike u spremnosti, razumevanju i viziji tehnološki orijentisane budućnosti.

PCPress.rs ImageU predstojećim godinama, profesije i radna mesta proći će kroz drastičnu transformaciju, koja će promeniti organizaciju firmi i svakodnevne poslove. Kompanija Epson nedavno je sprovela istraživanje s namerom da razume predviđene velike trendove u tehnologiji radnih mesta ali i načine na koji će se transformisati delatnosti i posao, kao i spremnost ljudi da usvoje ove tehnologije i promene. To pionirsko istraživanje ispitalo je 17 globalnih stručnjaka, 7000 rukovodilaca kompanija i zaposlenih u pet najrazvijenijih evropskih zemalja. Iz tog istraživanja, Epson je zaključio da pojedincima, zaposlenima i kreatorima politike predstoje teške odluke u vezi sa usvajanjem tehnologija. Izbori koji mogu da utiču na mogućnost zaposlenja, učinak kompanije i međunarodnu konkurentnost, dočekuju se oprečnim stavovima u pogledu mogućih koristi (i eventualnih pretnji) od tehnologije u različitim delatnostima i ekonomijama.

U sferama kao što su zdravstvena nega, obrazovanje, maloprodaja i proizvodnja, više od polovine (57 odsto) evropske radne snage veruje da će tehnologija ugroziti delatnosti i organizacione modele tokom narednih deset godina. Među njima, 6 odsto tvrdi da njihove pojedinačne uloge više neće postojati. Na osnovu trenutnih modela, ova cifra ukazuje na to da stopa zaposlenosti može da se smanji na 64 odsto, što je niže u odnosu na period od pre deset godina. Uprkos tome, kada im je pokazano kako tehnologija može da oblikuje njihovo radno mesto, 72 odsto ispitanika izrazilo je pozitivan stav o budućnosti, pri čemu je 65 odsto njih iskazalo spremnost da se obuči za neku novu ulogu.

Pročitajte i:  Epson skeneri dobili su priznanje u vidu sedam DataLab nagrada

Ako same organizacije ne nastoje da iskoriste sve prilike koje nova tehnologija pruža, optimizam će biti uzaludan. Budući da samo 14 odsto zaposlenih smatra da je njihova organizacija „odlična“ u praćenju novih tehnoloških napredaka, a tek 28 odsto smatra da su njihove organizacije naročito uspešne u primeni novih tehnologija, preostaje pitanje o tome ko je odgovoran za podsticanje primene i korišćenja novih tehnologija. S obzirom na neprestani napredak tehnologije, možemo li da održimo tehnološku svest?

Prepoznajte trendove

Tek 37 odsto evropskih radnika čulo je za tehnologije kao što su bioštampanje ili kobotika (kolaborativna robotika). Ispitanici su takođe pokazali manju svest o opštim tehnološkim trendovima. Samo 51 odsto ispitanika razume šta je mešovito učenje (ravnopravno korišćenje alatki na Internetu i tradicionalnih nastavnih metoda), a tek 35 odsto ispitanika čulo je za omnikanalnu prodaju (višekanalni pristup prodaji koji nudi ujednačeno iskustvo na mreži i van nje). Od svih predstavljenih tehnologija, 3D štampanje probudilo je najveće interesovanje među radnicima jer je dve trećine ispitanika ovu tehnologiju ocenilo pozitivno. S obzirom na sveobuhvatno dejstvo koje se očekuje od 3D štampanja, naročito u proizvodnji i maloprodaji, izuzetno ohrabruje to što su radnici bili spremni da prepoznaju potencijalni uticaj tehnologije kada im se povećala svest o njenim karakteristikama i mogućnostima. Kompanija Epson predano radi na unapređivanju i pronalaženju novih rešenja za budućnost poslovanja i života kako bi osigurala ekosistem održivog poslovanja u budućnosti u okviru svoje „Zelene vizije“ (https://goo.gl/vW9fgX).

Pročitajte i:  Epson i Usain Bolt nastavljaju partnerstvo u cilju promovisanja štampanja bez kertridža širom Evrope

Jedan od revolucionarnih proizvoda kompanije Epson, sistem za recikliranje korišćenog papira PaperLab, iz korena menja situaciju recikliranja korišćenog papira na samom radnom mestu. Sistem je pogodan i za kancelarijski prostor pa se recikliranje može odvijati na vašem radnom mestu, bez potrebe za odvojenom lokacijom i glomaznim postrojenjima. Sve više kompanija odlučuje se i za farme štampača, što u kombinaciji sa Epson‑ovom inkdžet serijom EcoTank dovodi do brojnih ušteda, veće efikasnosti, ali i smanjenja otpadnih materija.

Na kraju krajeva, tehnologija ne uspeva samostalno, već isključivo putem uspešne primene mogućnosti koje ona nudi. Ako želimo da imamo koristi od revolucije u tehnologiji na radnom mestu, za početak moramo da povećamo svest kod svih, čemu je kompanija Epson izuzetno posvećena.

www.epson.eu

(Objavljeno u PC#248)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,