TrendMicro

Budućnost lečenja: Implant koji vraća čulo vida

O implantima koji se ugrađuju u ljudski mozak se sve više raspravlja, a zahvaljujući Neuralinku. Tu su i druga rešenja, dodaci koji pomažu u vraćanju čula vida.

PCPress.rs Image

O interfejsu koji bi stvorio svojevrsnu simbiozu između ljudskog mozga i kompjutera se piše već nekoliko godina. Grupa eksperata (među njima je i Elon Musk) je Neuralink osnovala još 2016. godine, a već je 2017. objavljeno da kompanija radi na uređajima koji bi mogli da izleče, ili bar ublaže, ozbiljna oboljena mozga, a kasnije i poboljšaju inteligenciju.

Javnost o aktivnostima kompanije nije znala skoro ništa do jula 2019. godine, kada je objavljeno da su eksperti napravili robota koji implante za interakciju sa računarima može da integriše duboko u ljudski mozak. Musk je još tada tvrdio da će čipovi moći da rešavaju poteškoće koje potiču iz nervnog sistema – „od slabovidosti, preko šizofrenije, do gubitka pamćenja u starijoj dobi“.

Još jedna studija se bavi sličnim implantima, a u pitanju su čipovi koji slike šalju direktno u mozak. Berna Gómez je vid izgubila pre šesnaest godina, a novi projekat joj omogućava da ponovo „vidi“ prizore koji dolaze iz spoljašnjeg sveta. U procesu se koristi vizuelna prostetika i sićušni implant, a vid se delimično vraća tako što se premošćuje jaz između očiju i mozga.

Pročitajte i:  Neuralink: Ispitivanja na ljudima za oko šest meseci

Projekat je počeo kada je u deo moždane kore odgovoran za obradu vizuelnih informacija ugrađena mikroelektroda, a dodatak je nakon šest meseci povezan s kamerom koja se nalazi u sklopu specijalnih naočara. U tom periodu Gómez je naučila da dešifruje signale koji stižu iz elektroda.

Proces je i dalje ograničen, budući da sistem ne znači da se prizori iz spoljašnjeg sveta vide na uobičajen način. Naime, novi projekat vraća oštećenu vezu između očiju i mozga, što znači da se svet vidi preko ugrađenih elemenata. Preko 150 miliona ljudi na svetu bi moglo da prosperira ako sve protekne po planu.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,