Top50 Glas publike

Capella Space: Satelit koji “vidi” i kroz zidove

Kompanija po imenu Capella Space je pre nekoliko meseci lansirala satelit koji, kako se tvrdi, pravi jasne fotografije visoke rezolucije, ima pristup svim delovima sveta, a može da snima i kroz oblake, u potpunom mraku, čak i kroz zidove stambenih i drugih građevina.

PCPress.rs Image

U pitanju je satelit Capella 2 koji, za razliku od drugih satelita za prismotru, može da pravi jasne fotografije i danju i noću, kada je sunčano, ali i kroz guste oblake. Eksperti ističu da je 75% planete Zemlje svakoga dana zaklonjeno, bilo oblacima ili zbog toga što je noć. Capella je lansirala satelit koji vladama širom sveta, te drugim klijentima koji su voljni da plate, omogućava da zatraže fotografiju bilo čega na svetu. Planira se da se do kraja 2021. lansira još šest satelita, a stručnjaci ističu da će sistem poslužiti naučnicima da zakrpe načine na koje su do sada posmatrali planetu.

PCPress.rs Image

Mnogi se već boje da je ovo početak propasti kada je posmatranje građana planete Zemlje u pitanju, najpre zbog toga što satelit koristi napredni SAR synthetic aperture radar, koji može da „vidi“ kroz skoro sve prepreke. Ovaj radar funkcioniše na sličan način kao eholokacija kod delfina i slepih miševa, te ka meti usmerava snažne radio signale od 9,65 GHz, i signale koji se odbiju i vrate natrag u kosmos tumači, te od njih pravi slike visoke rezolucije.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,