CeBIT: Španija partner BITKOM-a i CeBIT-a 2010

Cebit-Bitkom● Španija će da zauzme centralno mesto na sledećem sajmu CeBIT

● Nemačko-španski ITK-susret na vrhu 2. marta 2010. u Hanoveru

● Dinamično tržište za IT i telekomunikacione usluge

Berlin/Hannover, 22. jun 2009.- Španija nije samo najomiljenija turistička destinacija Evrope, već je i atraktivan privredni region za preduzeća iz oblasti hightech-industrije. Nemačka IT i telekom-branša i sajam CeBIT prihvatili su Španiju za zvaničnu zemlju-partnera 2010.

„Španija je jedan od naših najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera i jedno od „Top 5“ evropskih hightech-tržišta“, izjavio je BITKOM-Predsednik Prof. Dr. August-Vilhelm Šer (August-Wilhelm Scheer). „Sa svojim iskustvom u Južnoj Americi španska preduzeća su veoma zanimljiv kooperacioni partner. Nemačke firme, koje posluju širom sveta, mogu da profitiraju kroz povećanu razmenu.“

CeBIT će španskim izlagačima sledeće godine pripremiti poseban status: „Kao zemlja- partner Španija će sajmu CeBIT 2010 dati važne impulse. Tamošnja hightech-industrija se u poslednjih nekoliko godina dinamično razviljala“, rekao je član Predsedništva sajma Ernst Raue. „Uvođenjem ITK-tehnologija u Španiji u mnogim oblastima se pojavljuju zanimljivi potencijali rasta. Tako je španska valada pod utiskom aktuelne konjunkturne krize, objavila da će ubuduće sve više da investira u vrhunske tehnologije i inovacije“, nastavio je Raue. CeBIT 2010 ovim nudi izlagačima i posetiocima iz celog sveta idealnu platformu, da iskoriste potencijal španskog ITK-tržišta i otvore nove mogućnosti za kooperaciju i druge vidove poslovanja. „U vidu specijalne prezentacije španska preduzeća će da prikažu svoja dostignuća od 2. do 6. Marta 2010. u Hanoveru“, dodao je Raue.

Pročitajte i:  Upotrebljen minijaturni stimulator mozga

Paralelno sa granskim partnerstvom u prvoj polovini 2010. godine Španija preuzima ulogu predsedavajućeg EU-Saveta. „Ovo je izvanredna prilika, da se sa političarima obeju zemalja razgovara o evropskoh „hightech“-strategiji“, izjavio je predsednik BITKOM-a Šer (Scheer). Na nemačko-španskom ITK-susretu na vrhu na dan otvaranja sajma CeBIT 2010 očekuju se visoki zvaničnici, članovi vlada obeju zemalja. „Upravo u teškim vremenima posebno je važna internacionalno usaglašena konjunkturna i inovaciona polotika“, rekao je Šer.

Špansko tržište za IT, telekomunikacije i digitalnu zabavnu elektroniku trenutno je relativno stabilno: za 2009. Međunarodni institut za istraživanje tržišta EITO računa sa blagim padom od 1,7 procenata, što je oko 57,2 milijardi Euro. Prema ovome Španija je u boljoj poziciji od mnogih EU-zemalja. Prošle godine obim prometa uprkos krizi porastao je za 1,1 procenata, na 58,2 Milijardi Euro. IT-usluge i telekomunikacione usluge su najvažnije oblasti koje beleže rast. Prema EITO-prognozi špansko „hightech“-tržište će rasti i u 2010.

Nemačka preduzeća su prošle godine isporučila Španije ITK-hardware za oko 1,8 milijardi Euro. Španski proizvođači su u suprotnom smeru u Saveznu republiku Nemačku izvezli hardware u vrednosti od 217 miliona Euro. Veći izvoz Španija je imala u oblasti ITK-usluga: Preduzeća zemlje-partnera prodala su Nemačkoj u toku 2008. usluge u vrednosti od 317 milona Euro. Nemačke firme isporučile su Španiji ITK-usluge u vrednosti od 782 miliona Euro. „Upravo u oblasti usluga i softevware postoji znatan potencijal rasta u spoljnoj trgovini, koji bismo hteli da unapredimo u okviru našeg partnerstva“, dodao je Šer. Kooperacija bi trebalo da pomogne srednjim i malim preduzećima da se internacionalno aktiviraju.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

„Kako za španska tako i za nemačka preduzeća CeBIT sledeće godine posebno je važan“, naglasio je predsednik BITKOM-a Šer. „Preduzeća mora sada da se pravilno postave za vreme posle krize. CeBIT je najvažniji sajam, za usposzavljanje kontakata sa klijentima i kooperaqcionim partnerima.“ Nemačko-španski razgovori posle ITK-sastanka na vrhu biće nastavljeni kroz susrete i rasprave eksperata. „To je izvanredna prilika za stvaranje novih kontakata i razmenu iskustava“, rekao je član predsedništva sajma Raue. „Mi smo sa Partnerland-konceptom proteklih godina imali veoma dobra iskustva – veliki uspeh CeBIT-partnera 2009. Kalifornije to je u potpunosti dokazao. CeBIT predstavlja za zemlje-partnere odličnu platformu za povećanje internacionalne saradnje u hightech-sektoru.“

Izvor: ProExpo d.o.o.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,