Chrome ekstenzija smanjuje zahteve browsera za RAM-om

Google-ov Chrome je browser koji biraju mnogi, zahvaljujući širokoj integraciji i korišćenju naloga.

PCPress.rs Image

Slična Edgeovoj tab suspending funkciji, ali izgleda da ne pogađa CPU

Ali takođe, Chrome je postao poznat kao program koji je pomalo gladan energije, posebno kada je u pitanju apsolutno nepoštovanje koje može da pokaže vašoj RAM memoriji. Chrome je browser koji optimizuje brzinu jer što se tiče korisničkog iskustva, to je često ono što će većina ljudi primetiti. Google se čak potrudio da nedavno ažurira browser kako bi pretraživanje učinio bržim. Ima smisla, jer je brzina nešto što će potrošač odmah primetiti. Ako je potrebno više vremena za prebacivanje sa jednog taba na drugi, može se desiti da se osećate usporeno, pa umesto toga Chrome tera vašu RAM memoriju da radi kako bi ti prelazi bili što je moguće besprekorniji.

Besplatna ekstenzija browsera za Chrome pod nazivom Auto Tab Discard može značajno umanjiti njegove zahteve za RAM-om. Auto Tab Discard stavlja nekorišćene tabove u suspendovano stanje, što potencijalno može usporiti vaš pristup njima, ali takođe oslobađa gomilu RAM memorije. Brzina učitavanja tabova zavisiće više od internet veze, a možete i da pinujete sve tabove koje ne želite da suspendujete.

Pročitajte i:  Google će staviti Keep podsetnike u Zadatke 

Ova funkcija je slična Edgeovoj taktici uštede memorije, što je rezultiralo sa 27 posto manje upotrebe RAM-a i trebalo je da bude implementirano i u Chrome-u i u Edge-u. Google je na kraju onemogućio ovu funkciju nakon što je otkrio da je povećala upotrebu CPU-a što se ne događa kod Auto Tab Discard-a. Ova funkcija će očigledno biti odlična za sve koji žele da povrate malo RAM-a iz Chrome-a, a posebno za igrače. S obzirom na trenutnu nestašicu DDR5 RAM-a, možda je ovaj dodatak upravo ono što je nekima potrebno da ih u međuvremenu prevaziđu.

Izvor: Pcgamer

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,