BIZIT 2022

CommVault i zaštita infrastrukture: Kako da podaci ostanu bezbedni

Zahvaljujući CommVault softveru, Ministarstvo zaštite životne sredine dobilo je mogućnost da zaštiti svoju infrastrukturu i podatke. Ministarstvo zaštite životne sredine, sa sedištem u Beogradu, je jedna od tehnološki vodećih upravljačkih organizacija u Srbiji. Jedan od najvećih izazova bio je backup i zaštita podataka na velikom broju različitih uređaja, operativnih sistema i lokacija širom zemlje.

PCPress.rs Image

Sa više od 300 zaposlenih od kojih se 80 nalaze daleko od centralizovanih servera smeštenih u Beogradu, bilo je od velike važnosti da se backup  kopijom podataka upravlja odvojeno od dokumenata. Naročito za 80 ljudi koji se nalaze van Beograda koji koriste backup  kopiju preko javne mreže. Commvault je takođe omogućio obnavljanje podataka preko centralno kontrolisane konzole za upravljanje, eliminišući potrebu administratora sistema da radi na terenu.

Ovo je naglašeno činjenicom da Ministarstvo zaštite životne sredine ima veliki broj inspektora koji rade na terenu i nalaze se van Beograda. Oni rade na 22 lokacije koristeći veliki broj različitih uređaja, u rasponu od desktop i notebook računara pod Microsoft Windows, Linux i Mac OSX operativnim sistemima, pa do pametnih telefona s različitim verzijama Android i iOS-a. Važno je napomenuti da se Ministarstvo oslanja na mnoge tipove baza podataka kao što su SQL, MySQL, PostgreSQL itd.

Izazovi

– Uspostavljanje sveobuhvatne centralizovane backup kopije podataka bez potrebe za javnim cloud rešenjima, zbog strogih zakona koji se tiču sigurnosti podataka.

Pročitajte i:  Gde čuvate svoje podatke

– Potreba lake implementacije rešenja pomoću softverskog interfejsa koji može da se instalira na širokom spektru uređaja i operativnih sistema.

– Lako i intuitivno održavanje infrastrukture usled ograničenih ljudskih resursa u IT sektoru

– Mogućnost nadogradnje za buduću ekspanziju, ukoliko se pojavi potreba

Rešenje

Commvault backup i zaštita softvera upravljanje bazama podataka, aplikacija, de-duplikacija na izvornom i ciljanom klijentu i još mnogo dodatnih funkcija.

Prednosti

– Centralizacija sistema za zaštitu podataka

– Standardno rešenje za backup svih tipova klijenata

– Jednostavnost upravljanja

– Sposobnost širenja funkcionalnosti za sve buduće projekte

Standardizovan sistem kao ključ za bezbedne podatke

Doneta je strateška odluka da Ministarstvo koristi globalni, centralizovani sistem za zaštitu podataka za sve svoje data centre i klijente. Data centar se nalazi u Beogradu, odakle mnogi zaposleni upravljaju, koriste i dele dokumentacije sa svojih uređaja širom Srbije. Zbog inspektora koji rade izvan Ministarstva, veoma je važno da imaju mogućnost pristupa svim potrebnim dokumentima na terenu, kako bi ih pregledali i podelili s različitim filijalama, dok se u isto vreme dokumentaciju štiti od grešaka na hardveru, kao i od krađe ili gubitka uređaja.

PCPress.rs Image

Najčešće pomenuti razlozi za izbor Commvault -a su:

– Jedinstvena platforma za centralizovano kopiranje podataka i kontrolu;

– Beskrajne mogućnosti podešavanja sigurnosnih polisa za svaki pojedinačni uređaj;

Pročitajte i:  Gde čuvate svoje podatke

– Minimalno opterećenje softvera Commvault

– Jednostavna upotreba i instalacija na strani klijenta;

– Bezbednost podataka u scenariju katastrofe

Vladan Kojanić, šef IT administracije u Ministarstvu zaštite životne sredine, naglasio je da Commvault donosi izuzetnu prednost Ministarstvu i da je to mnogo više od backup rešenja. Vladan je impresioniran činjenicom da je Commvault sva svoja “softverska dostignuća” sam proizveo, što je bitno zbog besprekornog prelaska i integracije različitih softverskih modula u sam softver.

Nijedno konkurentsko rešenje na tržištu ne može ponuditi ovaj nivo organske integracije između različitih softverskih rešenja“, nastavlja Kojanić.

Brza i jednostavna migracija podataka

Vreme je bilo od suštinskog zančaja za Ministarstvo zaštite životne sredine, pa je bilo važno izvršiti migraciju podataka u kratkom roku. Postojalo je malo prostora za greške tokom prelaska na novo rešenje za backup i Commvault je uspeo da baš to i obezbedi. Fractal Dimension razvojni tim je brzo i uspešno realizovao implementaciju. Alati obezbeđeni od strane Commvault‑a a koji se tiču same implementacije i migracije podataka sa kompletnim izveštajem o napretku čitavog projekta impresionirao je Nenada Nikolina, CEO Fractal Dimension i vodećeg čoveka koji stoji iza planiranja ove implementacije.

Backup podataka na terenu

Jedna od najvećih briga Ministarstva jeste koliko će se inspektori na terenu koji se nalaze u 22 okruga lako prilagoditi Commvault alatima. Commvault je i tu obezbedio obećanu jednostavnost korišćenja i omogućio zaposlenima koji rade na terenu da sortiraju, backup-uju i dele sve dokumente u realnom vremenu. To je dovelo do bolje komunikacije između zaposlenih i odeljenja.

Pročitajte i:  Gde čuvate svoje podatke

PCPress.rs Image

Kojanić je rekao: “Commvault je omogućio inspektorima brz pristup dokumentima na terenu, obezbedio da upload fotografija i drugih dokumenata na servere bude trenutan i u isto vreme im je davao osećaj sigurnosti čak i ako se nešto dogodi sa samim uređajem. Još jedno veliko poboljšanje u komunikaciji između zaposlenih i odeljenja bilo je očigledno – podatak dostupan u svakom trenutku. Po implementaciji Commvault-a, nije bilo potrebe za slanjem e-mail-ova na sve strane – sam dokument se deli i praćen je svim prethodnim snimljenim zapisima. Ovo je bila velika stvar za nas.”

On ističe da su inspektori počeli da koriste Commvault uz minimalnu obuku, kao i u kratkom vremenskom periodu, iako mnogi inspektori nisu IT orijentisani. Danas se Commvault rešenje koristi za backup i upravljanje svim bazama podataka, dokumentima i datotekama Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije. Za njegovo administriranje dovoljna su tri čoveka unutar organizacije.

Za sve dodatne informacije o proizvodima kao i pomoći vezano za izradu projekata, slobodno možete kontaktirati kompaniju Ingram Micro Srbija, distributera mnogih vodećih ICT brendova, a od nedavno distributera Cambium Networks proizvoda.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,