CPU da odstupi, danas je dan kada GPU preuzima vođstvo

Često je lako zaboraviti da je GPU skraćenica za Graphics Processing Unit, ali na užurbanim GTC 2023 (GPU Technology Conference) sesijama, Nvidia je najavila četiri nova procesora.

PCPress.rs Image

GTC pokazuje da je AI više od samo popularne reči, a Nvidia je njen novi šampion

Izuzetan uspeh ChatGPT-a pomogao je u oblikovanju narativa, povećavajući potražnju za većim, boljim, većim, moćnijim računarskim platformama za zaključivanje (inference computing platform).

„Broj aplikacija za generativnu veštačku inteligenciju je beskonačan, ograničen samo ljudskom maštom. Naoružavanje programera najmoćnijom i najfleksibilnijom platformom za zaključivanje će ubrzati stvaranje novih usluga koje će poboljšati naše živote na načine koji se još ne mogu zamisliti.” rekao je Jensen Huang, osnivač i izvršni direktor kompanije NVIDIA. Pošto Nvidia ima mnogo manji skup kupaca za servisiranje, može isporučiti fino podešene proizvode za specifične zadatke. Novi L4 za AI video je 120x moćniji u video performansama od CPU-a, dok je L40 za generisanje slike 7x bolji u zaključivanju za Stable Diffusion od prethodne generacije.

Pročitajte i:  NVIDIA uvodi G-Sync na GeForce Now

H100 NVL je napravljen da se uhvati u koštac sa masovnim LLM (Large Language Model – veliki jezički model) primenom sa ogromnih 94 GB memorije, pomažući mu da isporuči 12x brže performanse zaključivanja na već zastarelom ChatGPT3 (i u poređenju sa prethodnom generacijom A100). Poslednji na listi je Nvidia Grace Hopper superčip za preporučene modele koji približava Nvidijin CPU i GPU ARM zasnovan i očekuje se kasnije ove godine.

Šta je sa Intelom i AMD-om?

Već 40 godina, CPU (centralna procesorska jedinica – Central Processing Unit) je bila srž računarstva, ali smo svedoci – uživo – prevrata u vođstvu. Nvidia je samostalno promenila odnos snaga; Intel je najveći gubitnik sa prepolovljenom cenom akcija od prošle godine, dok AMD nastavlja da igra drugu ulogu u zemlji GPU-a (manje kada je CPU u pitanju). CPU je uvek bio u opasnosti da bude zamenjen zbog svoje generičke prirode. GPU (i druge egzotičnije procesorske jedinice) iskoristile su svoju sposobnost da približe hardver i softver (kroz Nvidijin API CUDA, na primer) da bi se istakao u specijalizovanim radnim opterećenjima. Nvidijin dugotrajni uticaj ilustruje nova usluga pod nazivom cuLitho (skraćenica od računarske litografije – computational lithography) gde je sarađivala sa ASML, TSMC i Synopsys kako bi pomogla u dizajnu i proizvodnji sledeće generacije čipova, bez obzira da li ima CPU, GPU, NAND ili bilo koji drugi proizvod na bazi silicijuma. Ovde imamo GPU-ove koji ubrzavaju razvoj sledeće generacije GPU-a, a Nvidia predviđa poboljšanje performansi od 40x u poređenju sa CPU-om.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 serija - Početak nove ere mobilne veštačke inteligencije

Sa tržišnom kapitalizacijom od skoro 640 milijardi dolara, Nvidia vredi više od Qualcomm-a (137 milijardi dolara), Intela (117 milijardi dolara), AMD-a (153 milijarde dolara) i Arma (procenjenih 50 milijardi dolara) zajedno. S obzirom da je Nvidia naizgled izgradila nepremostivu prednost u AI hardveru, sve su šanse za to ko će biti drugi najbolji.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,