BIZIT 2022

Crew Dragon: Četiri astronauta uspešno stigla do Internacionalne svemirske stanice

Kompanija SpaceX lansirala je još jednu Crew Dragon kapsulu, pa su 15. oktobra put Internacionalne svemirske stanice poletela četiri astronauta. Posada je, nakon leta koji je potrajao 27 sati, već 17. oktobra uspešno stigla na odredište.

PCPress.rs Image

Letelica Crew Dragon je na put krenula uz pomoć rakete Falcon 9, a četvoročlanu posadu činili su američki astronauti Michael S. Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker i Japanac Soichi Noguchi. U pitanju je prva šestomesečna operativna misija s ljudskom posadom iz Sjedinjenih Američkih Država, nakon devetogodišnje pauze tokom koje se do stanice letelo ruskim Soyuz raketama. Kompanija SpaceX prethodno je uspešno završila pokaznu misiju koja je trajala od maja do avgusta, a u kojoj su učestvovali kosmonauti Doug Hurley i Bob Behnken. Tokom te misije astronauti su do stanice i nazad stigli bez teškoća.

https://twitter.com/NASA/status/1328447315233927172?s=20

Nova grupa astronauta bi na stanici trebalo da ostane do proleća 2021. godine, a misija predstavlja još jedan važan korak za kompaniju Elona Muska, budući da se radi o prvoj potpuno operativnoj misiji sa SpaceX letelicama. Nova Crew Dragon kapsula ponela je ime Resilience, a astronauti nisu imali mnogo posla tokom leta, budući da je bio automatizovan, te se na kraju kapsula samostalno prikačila za stanicu.

Pročitajte i:  SpaceX i dalje odlaže lansiranje Starship-a

Posada bi na novoj lokaciji trebalo da provede narednih šest meseci, sa još tri astronauta koji su ranije doputovali Soyuz raketom koja je poletela iz Kazahstana. Ovo je prvi put da se na stanici nalazi toliki broj astronauta, pa će Hopkins spavati u kapsuli kojom su doleteli, dok će ostali članovi posade biti smešteni na stanici.

Izvor: NPR

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,